Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама легално пребиваващи граждани на Бангладеш са организаторите на канала през летището

Снимка: БГНЕС

Разбит беше канал за трафик на чужденци от Близкия изток през Аерогара София за страни от Европейския съюз. От спецпрокуратурата, МВР и ДАНС обявиха, че той е уникален, защото е първият през летище. 

В канала са били замесени и гранични полицаи. 

Двама легално пребиваващи от 10 години у нас граждани на Бангладеш са организаторите на канала. Те са набирали чужденците, осигурявали са им фалшиви лични документи и студентски книжки, за да влязат спокойно през летище София и пак така да отпътуват за желаната европейска дестинация.  
Ключова е била ролята на граничните полицаи, които са получавали общо 10 000 евро – на чужденец,  за влизане и излизане от България. Не е ясно с колко, но сумата за организаторите е било още по-голяма.  
Според ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев този първи по рода си, защото е на летище, канал за трафик на чужденци, не е бил за редови граждани:
Това повишава риска от лицата, които могат да попаднат на територията на ЕС, това са били платежоспособни хора, не всеки може да си позволи десет хиляди евро, за да влезе в ЕС. Освен всичко друго, това е място, където, малко вероятно е и никой няма да предположи, че такова лице може да влезне със засиления и строг режим на летищата.

Обичайно граничните полицаи са чакали чужденците на конкретно гише. Случвало се е обаче и да се отваря специално такова, допълни директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" във МВР Румен Ганев. Той обясни, че задържаните гранични полицаи са били на ниски нива, но не изключи и да са замесени полицаи и нагоре по верига

Там трябва да си подсигуриш при евентуална промяна да не присъства полицаят, да е болен, така че, убеден съм, че има определена информация за участие на други служители на определени нива. Дори и да не докажем към тях, че конкретно са участвали в този тип дейност, ще се предприемат действия за търсене на дисциплинарна и друга отговорност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!