Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучават родители на деца с астма в Александровска болница

Снимка: БГНЕС

На 27 май 2017г. (събота), в Клиниката по  педиатрия на болница „ Александровска“ ще се проведе обучение на родители и деца за правилен режим на отглеждане и хранене на децата с астма и използване на инхалаторна техника при контрол на астмата. Участието е безплатно и не изисква предварително записване. Осигурени са и много изненади за децата.

Белодробните заболявания са един от най-големите здравни проблеми, причиняващи една шеста от всички смъртни случаи по света. Сред тях  водещи са астмата, хроничната обструктивна белодробна болест, острият вирусен бронхиолит и заболявания с рецидивиращо свирене при малките деца, за лечението на които инхалаторната терапия има ключово  значение. Особено важно за постигане на добър контрол  на астмата в детската възраст е изборът на приспособленията за приложение на  лекарствените средства по инхалаторен път. Почти всички деца могат да бъдат обучени за ефективно приложение на инхалаторна терапия.

Инхалаторното лечение е ефективен терапевтичен метод, който в последните десетилетия получи осезаемо развитие поради усъвършенстваните технологии и поради ръста на пулмологичните и алергичните заболявания в световен мащаб. Основните причини са свързани с урбанизацията, замърсяването на въздуха, с промяната на околната среда и климатичните условия, с химизацията на почвата, въздуха, водата и храната.

Екипът на проф. Пенка Переновска всяка година организира „Училище за астма“ с подробно вербално обяснение и практическа демонстрация за оптималното използване на инхалаторните устройства. Обучението има за цел да провокира активността на пациентите сами да участват в своето лечение, чрез прилагане и обмен на добри лечебни практики.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени