Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзорният съвет на НЗОК подготвя нормативни промени по списъка за реимбурсация

Снимка: Архив

Надзорният съвет на Здравната каса подготвя нормативни промени, които да дадат по-големи правомощия на Здравната каса по списъка за реимбурсация.

Промяната в законодателството трябва да е много сериозна, отчитат от Надзорния съвет на здравната каса. Здравната каса трябва да взема по голямо участие в определянето на размера на реимбурсациите.

Надзорният съвет на касата прие и отчете за болничната помощ за четиримесечието. Проведен е дебат с новите членове на надзора за набелязване на мерки за съкращаване на разходите, най вече в частта "Лекарства". 


Мерките са свързани с по-добър контрол в критичните плащания всяка година в онкологията, в лекарствата за домашно лечение, в болничната помощ и за медицински изделия. Експертите трябва да проверят и анализират в кои болници се правят най-големи преразходи за лекарства по определени заболявания, отчетоха още от Надзора. 

Бюджетът за болнична помощ за месец май е в размер на 148 милиона лева като повишението е заради влезлите нови дейности и нови болници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени