Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на върха на Г7 в Таормина завърши с декларация за борба срещу тероризма

| обновено на 26.05.17 в 21:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С декларация за борба срещу тероризма завърши първият работен ден на срещата на върха на Г-7  в италианския град Таормина на остров Сицилия. На форума обсъжданите теми бяха сигурността и борбата срещу тероризма, имиграцията, климата, международната търговия и икономическото развитие. 

Документът включва засилване на кооперирането между седемте световни икономически сили в различни аспекти, като един от тях е информационно съдействие относно информацията в интернет, подбуждаща терористични действия. Това обясни на кратка пресконференция домакинът на събитието премиерът на Италия Паоло Джентилони.

Джентилони уточни, че единството и постоянството на страните от Г7 след случилото се в Манчестър е от голямо значение за надвиване на терористичните действия. Що се отнася до въпроса за имиграция, италианският премиер обясни, че се е стигнало до разбираеми компромиси, тъй като е станало ясно, че проблемът е глобален. Смята се в решаването му да бъдат привлечени страните от които произлизат мигрантите и отговорността да бъде споделена.

Окончателният вариант на декларацията ще е готов утре, така както и този по въпроса за климата. Френската страна държи споразумението от Париж да не се променя, а американският президент Доналд Тръмп си взе време за размисъл до утре, когато Г7 приключва.

По-рано на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че очакванията са Г7 да изрази единност спрямо Украйна и санкциите срещу Русия  потвърдени до окончателно решаване на кризата. Ще се поиска обаче съдействието на Русия срещу употребата на химическо оръжие в Сирия. 

От своя страна председателят на Еврокомисията  Жан-Клод Юнкер изтъкна, че трябва да се строят мостове, а не стени и трудовата заетост в страните членки да се увеличи.

Тогава и американският президент Доналд Тръмп реши да изслуша европейската страна по въпроса за климата. След разговор с японския премиер Шиндзо Абе, американският президент изрази  увереност, че  проблемът със Северна Корея  в някакъв момент ще бъде решен. По него САЩ ще работят заедно с Япония и Република Корея, като Тръмп и Абе са обсъдили  евентуално увеличаване на санкциите срещу Северна Корея, идентифициране и наказване на подкрепящите ядрената й програма.

Г7 подготвя също документ за правата на имигрантите и защита на границите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени