Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от Г7 обявиха, че са готови да засилят санкциите срещу Русия, ако се налага

Парижкото споразумение за климата се оказа препъни камък за гладкото протичане на срещата

| обновено на 27.05.17 в 17:01
Първите дами от срещата на Г-7 прелитат с хеликоптер над вулкана Етна в Сицилия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В заключителната декларация на лидерите на страните от Г 7 се посочва, че не са успели да преодолеят различията по климатичните промени и САЩ не могат да се присъединят към останалите в ангажимента към Парижкото споразумение. 

Доналд Тръмп обяви, че ще вземе окончателно решение дали САЩ да останат в Парижкото споразумение за климата следващата седмица. Но останалите шест членки - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания, както и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия потвърждават силния си ангажимент да изпълнят бързо Парижкото споразумение, е записано в документа.

Освен това лидерите от групата на седемте най- развити икономики се договориха за съвместни противодействия на протекционизма

Лидерите на страните от Г7 обявиха и че са готови да приемат нови санкции срещу Русия, ако действията на Москва оправдаят мярката. В заключителната декларация, приета в края на двудневната среща се казва, че продължителността на санкциите е свързана с пълното прилагане на Минските споразумения и уважението към суверенитета на Украйна и че санкциите ще бъдат анулирани, когато Русия изпълни ангажиментите си. Същевременно те изразиха готовност да си сътрудничат с Русия за решаването на конфликта в Сирия.

В Сицилия беше подписана и декларация за борба с тероризма, в която се изразява и подкрепа за Великобритания след самоубийствения атентат в Манчестър.  Седемте най-развити индустриални страни призоваха социалните медии и доставчиците на интернет да положат повече усилия за премахване на екстремистко съдържание и обещаха да се борят със злоупотребата с интернет от терористите. 

Премиерът на Италия Паоло Джентилони обясни, че документът, касаещ въпросите на миграцията, ще бъде готов днес. Предвижда се в решаването на проблема да бъдат привлечени страните, от които произлизат мигрантите, така че отговорността да бъде споделена.

Днес се очаква лидерите от Г 7 да излязат с общо решение по въпроса за климата. Френската страна държи споразумението от Париж да не се променя, а американският президент Доналд Тръмп поиска време за размисъл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна