Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роджър Шанахан: Планиралите атентата в Манчестър не са имали предварителна идея за концерта

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Експертът по сигурност Роджър Шанахан призова за по-сериозни мерки срещу радикализацията на младите хора. Според него атентаторът от Манчестър е класически пример на млад човек, увлечен по радикалните идеи. За предаването "Събота 150" той заяви:

По някакъв начин съвпада с профила, който сме виждали много пъти преди- млад човек, станал много религиозен през последните няколко години. Той вероятно е бил маргинал. Често се случва именно такива хора да бъдат привлечени към религията до степен на радикализация.

Според експерта, извършителите първо са планирали и подготвили атентата, а след това са определили самото място:

Не мисля, че са го избрали, защото това е американска звезда. Когато са започнали да планират атентата, не са имали наум специално този концерт. Просто е било лош късмет, че именно това музикално събитие е било във времето, когато те са планирали да направят атентата.

Поп звездата Ариана Гранде обяви, че планира да направи благотворителен концерт в Манчестър, след като в понеделник атентатор самоубиец отне живота на 22 души и рани десетки след нейно изпълнение в английския град. В социалните мрежи Гранде написа, че по този начин иска да изрази любов към Манчестър.

Цялото интервю с Роджър Шанахан можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна