Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС набеляза мерки за борба с войната по пътищата

На извънредно заседание правителството разгледа и въпроса за качеството на храните

| обновено на 27.05.17 в 15:10
Снимка: Пресцентър

Промяна в наредбата за употреба на наркотични вещества, разделяне на Закона на движение по пътищата, както и въвеждане на тол-системата при пътния трафик са част от мерките, които бяха набелязани на среща при премиера Бойко Борисов. Премиерът събра част от министрите на извънредно заседание, на което бяха обсъдени войната по пътищата и мерките за ограничаване на пътно-транспортните произшествия. Участници в срещата са били още главният секретар на МВР, представители на полицията и на Агенция "Пътната инфраструктура".

За да засили контрола по пътищата МВР ще промени наредбата за употреба на наркотични вещества.

Това е работа, която трябва да бъде свършена бързо, това са конкретни неща, буквално другата седмица, отбеляза министърът на вътрешните работи Валентин Радев

В момента все повече водачи не са употребили алкохол, а са употребили наркотично вещество, което е много по-трудно доказуемо и установимо, посочи главният секретар на МВР Младен Маринов.  Той допълни, че новата наредба ще подобри правилата и резултатите ще станат "необорими в съдебно заседаниие"

Министър на транспорта Ивайло Московски съобщи, че се прави анализ на фунциите на контролните органи на пътя:

Имам ангажимент в рамките на една седмица да съгласуваме с колегите варианти за обединение на такива контролни органи, с цел единствено повишаване на тяхната ефективност.

Най-често променяният Закон за движение по пътищата ще бъде разделен на три части. Една ще касае движението по пътищата в частта му с маркировки, пътни знаци и начин на придвижване, друга част - техническите изисквания към превозните средства а трета - обучението.

Втората му част ще касае техническите изисквания към превозните средства, категориите превозни средства. И ако обособим трета част, тя ще бъде за начина, за видовете обучения и подготовката на водачите.

Сред мерките е и бързо въвеждане на тол-системата при пътния трафик, съобщи министър на регионалното развитие Николай Нанков

Бойко БорисовИзползваме събота и неделя, защото сте по-свободни, за да възложа теми, по които искам да сме безкомпромисни и неотстъпчиви, поясни в началото на заседанието Борисов и допълни:

Правим толкова много, за да се повиши раждаемостта, а толкова лесно отгледани деца загиват! Не можем да говорим за демография и в същото време всеки ден две-три и повече жертви да се дават. Затова първата тема ще бъдат пътно-транспортните произшествия. Тук ме интересува първо какво можем да направим по линия на регионалното министерство: мантинели, кръгови, "легнали полицаи", промяна в инфраструктурата, каквито трябва още законодателни промени, колкото трябва пари за камери, колкото трябва пари за контрол.

На извънредното заседание е била разгледана е темата за качеството на храните в Източна Европа в сравнение с останалите държави от ЕС. Премиерът коментира:

Това е недопустимо, обидно и според мен дори нещо, останало от времето на араптейда - за едни храните в Европа да са с едно качество, за Източна Европа и тези пазари - с друго качество, и то по-лошо. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големите опасности за здравето е това, което се яде и се пие.  

След разговорите министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи, че в министерството се прави анализ на качеството на пет групи хранителни продукти - шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки, сокове и детски храни. Порожанов обобщи направеното до момента:

В момента в тези пет групи изделия през настоящата седмица бяха закупени продукти от Германия и от Австрия. Другата седмица ще закупим идентичните продукти, които се продават на българския пазар (говорим за покупки от големите вериги) ище започне анализ. Анализът ще включва няколко компонента: сравняване на етикетите от гледна точка на съставките, които съдържат продуктите - разлики в тях, след това вече същинският лабораторен анализ на продуктите за това доколко те съответстват на това, което е идентифицирано на етикета. И разбира се, последващ анализ на ценовите нива на предлагането на тези продукти. 

Според Порожанов не може да се твърди, че стоките с различно качество са вредни и те не могат да бъдат изземвани. Страната обсъжда проблема с двойния стандарт с Чехия, Словакия и Унгария. Ще се търси решение в рамките на ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени