Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ксения Светлова: Не чухме ясно как Доналд Тръмп вижда решението на израело-палестинския проблем

Невена Мандаджиева: И политически, и бизнес интереси преследваха посещението на Доналд Тръмп в Рияд

Ксения Светлова
Снимка: БГНЕС


През последните три години се говори много за създаване на коалиция за борба с тероризма, Закон между мирните арабски страни и Израел срещу иранската хегемония, но умерените арабски държави поставят въпроса за участие в него при условие, че се реши палестинският проблем. Това заяви в интервю за предаването "събота 150" на програма "Хоризонт" депутатът от израелския Кнесет Ксения Светлова:

За съжаление не чухме ясно Доналд Тръмп, как той вижда решението на израело-палестинския проблем. Той не пристигна с някаква конкретна програма. Единствената му препоръка е да се седне отново на масата за преговори. Чухме общи фрази за мира. Всички искаме мир, но освен думи трябват и действия. Тръмп не обясни ясно каква формула подкрепя – две държави за два народа или бинационална държава. Оставам с впечатление, че още няма визия как да изглеждат нещата в този регион сега.

И политически, и бизнес интереси преследваха посещението на Доналд Тръмп в Рияд. Това каза пред "Хоризонт" политологът Невена Мандаджиева, която от години следи процесите в американската политика:

Това общо взето е практика в редица президентски посещения и търсенето на икономическия ефект не е в разрез, а по-скоро допълва политическите аспекти на двустранните контакти. В Рияд се подписа една от най-големите оръжейни сделки между двете страни и това накара редица правозащитни организации да повдигнат въпроси от морален характер, като се има предвид, че е много вероятно Саудитска Арабия да използва голяма част от това новозакупено въоръжение в бойни действия, насочени срещу съседен Йемен, които взеха огромен брой жертви. От друга страна проблемът с оръжейните сделки със Саудитска Арабия не е само на Съединените щати. В съседна Канада беше подписано абсолютно аналогична оръжейна сделка дотолкова, доколкото на Саудитска Арабия няма наложено ембарго, а сделката не противоречи на международни норми. Независимо от тежката цена, трябва да се има предвид, че водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен се бори срещу бунтовници, подкрепяни от Иран, които искат да завземат властта.

Първото и най-важно послание, което донесе тази среща, е резкият завой в политиката по отношение на исляма и на мюсюлманския свят като цяло, добави още Мандаджиева:

Президентът Тръмп, който само преди месеци заяви, че ислямът ни мрази и поиска да сложи забрана за влизане в САЩ на гражданите на седем мюсюлмански държави, в Рияд произнесе реч пред арабските лидери, в която подчерта, че екстремизмът не е сблъсък между религии и че срещу тероризма трябва да се обединят достойните хора от всички вероизповедания. Новият американски президент постави като основен приоритет повишаването ролята на държавите от региона в борбата с екстремизма и тероризма и призова присъстващите лидери да свършат своя дял от справянето с тази международна заплаха в името на бъдещето на страните и народите от региона. Третото послание представлява промяна по отношение на амбициите на своите предшественици, които имаха за цел да променят държавите в Близкия изток в посока на повече западен тип демокрация.

Цялото интервю с Ксения Свелова и Невена Мандаджиева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна