Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Каникова: Тръмп сам сплете мрежата си, в която се е оплел

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публичните забележки на Тръмп към съюзниците в НАТО, че повечето от тях не дават достатъчно пари за колективната отбрана масово се възприемат като крайно груби и почти неприлични. Това каза в коментар за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" журналистът Соня Каникова:

Тръмп освен това не каза изрично, че потвърждава безусловния ангажимент на Съединените щати по Член 5 от Вашингтонския договор. Този основопалагащ член третира нападение срещу една от страните членки като нападение срещу всички. Липсата на изречение за Член 5 в президентската реч породи тревоги, дори паника. Като добавим, че и изказването на Тръмп, че съюзниците в НАТО, които досега не са отделяли два процента от БВП за отбрана, сега дължали огромни суми, президентът лесно попада в прицела на обвинения в тотална некомпетентност относно механизмите на Алианса.

Канокова добави, че Тръмп сам е сплел мрежата си, в която се е оплел.

По време на президентската си кампания той упорито повтаряше, че НАТО е отживелица, че трябва да се префасонира за борба с тероризма, че европейските страни-членки на Алианса не са плащали своя отдел от разходите и НАТО същестува на гърба на Америка. Тръмп не е автор на тези идеи, той ги взема от най-консервативните американски политически и експертни кръгове, които отдавна желаят радикално трансформиране или разтурване на военния съюз. Тръмп успя да разпали много страхове за бъдещето на НАТО, а в този момент военният пакт е стратегически по-важен, отколкото е бил през последните 25 години. Очакванията бяха в Брюксел президентът да разсее опасенията, че подкрепата на Съединените щати няма да е безусловна и ще зависи от военните разходи на съюзниците.

В звуковия файл можете да чуете целия анализ на Соня Каникова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!