Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г7 разискват въпросите на миграцията

Започна вторият работен ден от срещата на върха на Г7 в италианския град Таормина. Главната тема днес е имиграцията. В разговорите се включиха страните от Африка - Нигер, Нигерия, Кения, Етиопия и Тунис. По темата САЩ  държат на сигурността и настояват за затваряне на границите, докато Италия и други страни не са на същото мнение. При откриването на заседанието италианският премиер Паоло Джентилони определи Африка като средиземноморски съюзник. По въпросите  за климата и международния търговски обмен САЩ също се разграничават.


Г7 приключва днес следобед и трябва да  излезе с ясна позиция по различните становища. За разлика от установената традиция, германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Доналд Тръмп няма да дадат съвместна пресконференция. В очакване на конкретни резултати наблюдатели отчитат голямата зрелищност на събитието, включително мантото на Малания Тръмп, дело на сицилиански моделиери с цена 51 хиляди долара.

Демонстрация срещу Г7 в съседния на Таормина морски курорт Джардини Наксос ще се състои в следобедните часове. Взети са всички мерки за сигурност, които включват и забрана за продажба на каквито и да е напитки, а магазините и училищата са затворени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени