Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет потвърдени случая на морбили са регистрирани в Пазарджик

Тодор Кантарджиев: Личните лекари не докладват надлежно страничните реакции при ваксини

Някои от ваксините са само на документи, казва националният консултант по микробиология

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: Константин Велков - фондация „МОСТ“

Лекарите нямат практика да докладват нежеланите реакции след поставяне на ваксините, посочи за "Хоризонт" професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Според докладите на районните здравни инспекции над 90 процента от децата са ваксинирани, но има случаи, в които не се откриват антитела в кръвта им, посочи проф. Кантарджиев:

Обобщават се докладите на районните здравни инспекции колко ваксини са поставени и обикновено са едни задоволителни цифри - над 90%, което е много успокояващо, но когато се вземе кръв на деца и се търсят антителата, за да се докаже по безспорен научнообоснован начин дали са ваксинирани, положението се оказва малко по-друго. На две деца от Пазарджик, които имат записана ваксина, не се доказват антителата към трите вирусни инфекции. Това значи, че тази ваксина не е поставена, а по документи има, което е лошо.

Ваксините са особен вид лекарства, но като всички лекарства и при тях има странични и нежелани действия. След като ваксината действа, предизвиква антигенно дразнене, организмът образува имунен отговор, то значи при някои от имунизираните ще се появят нежелани реакции, обясни още Тодор Кантарджиев:

Страничните нежелани реакции по закон в нашата страна се описват от лекарите и трябва да бъдат докладвани на три места: в Националния център по заразни и паразитни болести, в Изпълнителната агенция по лекарствата и във фирмата-производител на дадената ваксина.


Всяка година Центърът изготвя доклад за имунизационното състояние на нацията, който включва броят поставени ваксини, и какви странични нежелани реакции са докладвани, допълни проф. Кантарджиев и даде пример с 2016-а година и ваксината за морбили, паротит и рубеола, за която са описани само две нежелани реакции:

Което за мен е силно намалена цифра. Това значи, че лекарите нямат практиката да докладват нежеланите реакции, а трябва да се докладват. Защото когато лекари – привърженици на антиимунизационните движения кажат: „Ах, колко реакции съм наблюдавал“, аз го питам простичко: „Колко си докладвал?“, „Ами, не съм докладвал".

Пет потвърдени случая на морбили са регистрирани в Пазарджик до момента,  съобщи за „Хоризонт“ професор Кантарджиев. По думите му, най-често заразата се предава на малки деца от неимунизирани възрастни - техни близки, които пътуват в чужбина:

От петте деца, 4 са на възраст над 1 година. Те е трябвало да бъдат ваксинирани, но в референтната лаборатория е доказано, че не са. Нямат антитела нито за морбили, нито за заушка, нито за рубеола. Някъде, ако в РЗИ пише, че са ваксинирани, то РЗИ трябва да вземе мерки повече никой лекар  да не си позволява да пише, че слага ваксина, а да не прави. Заплаха могат да бъдат  хора като шофьори на тирове или сезонни работници, които често пъти пътуват до Западноевропейски държави. Ако не са имунизирани, трябва няколко дни след като се приберат в нашата страна да не контактуват с роднини и най-вече с деца.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени