Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи срещата на лидерите от Г-7

Приключи срещата на върха на Г-7 в град Таормина на остров Сицилия. Въпроса за климата остава нерешен.

Паоло Джентилони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освен борбата срещу тероризма, не по  всички теми  е постигнато единомислие. Това обясни на пресконференция  домакинът на Г7  – премиерът на Италия Паоло Джентилони. По проблема за климата шест от представителите на Г7 са съгласни с парижките решения. Само САЩ са си взели време за размисъл.  „До кога не е ясно” – уточни Джентилони. 

Споразумения има по въпросите на геополитиката свързани със Северна Корея, Либия,  Украйна, като санкциите срещу Русия остават, която заедно с Иран да използва своето влияние за решаване на кризата в Сирия, уточнява решението на Г7.

По имиграционния въпрос, имайки предвид потока от Африка към Европа Джентилони изтъкна, че той трябва да се реши с подкрепата на Европейския съюз. Той изрази задоволство от отправеното внимание към Африка за развитието на страните от този континент. По търговския обмен са постигнати важни стъпки за ограничаване на протекционизма, но въпроса остава отворен, защото е нужна защита на средните класи – най-засегнати от глобализацията, смята италианския премиер. Той е доволен от срещата на върха на Г7 независимо различията необходими за идентифициране на общи точки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени