Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът остави в ареста задържаните за трафик на чужденци през летище "София"

| обновено на 28.05.17 в 08:32
Снимка: БГНЕС

Специализираният съд остави за постоянно в ареста и четиримата задържани по време на спецакцията на летище София. Става дума за  граничен полицай и началник смяна на аерогарата, както и за двама души от  Бангладеш, които от години живеят у нас.

Три обвинения са повдигнати на двамата гранични полицаи - за участие в организирана престъпна група, за получаване на подкуп и за превеждане на чужди граждани незаконно през граница. Същите са обвиненията и за двамата граждани на Бангладеш, но разликата е, че те са обвинени в даване, а не в получаване на подкуп.

От искането на спецпрокуратурата за задържането им по-рано стана ясно, че са събрани доказателства за преминали по канала двама жители на Бангладеш. Първият е преминал на 26 септември 2016 г., а вторият – на 25 май т.г., но преминаването му е било под контрола на ДАНС и службите. 

Трафикираните били от Ирак и Бангладеш, а организаторите ги набирали от Кипър и изпращали за Западна Европа през летище „София“.  Документите, с които мигрантите влизали у нас били редовни кипърски студентски визи.

Адвокатите на задържаните поискаха те да бъдат пуснати на свобода като отхвърлиха твърдението, че клиентите им са част от организирана престъпна група с думите, че няма доказателства за това.

Разследването продължава по линия на това да се установи колко точно чужди граници са минали по този канал, стана ясно от думите на главния прокурор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна