Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон похвали Тръмп за способността му да изслушва и готовността да върши работа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След приключилата среща на върха на Г-7 в Сицилия френският президент Еманюел Макрон намери добри думи за Доналд Тръмп, въпреки че американският му колега не се обяви в подкрепа на Парижкото споразумение срещу глобалното затопляне. 

Макрон похвали Тръмп за способността му да изслушва и готовността да върши работа. Нарече го прагматик и добави, че намерението му да бележи напредък заедно с колегите си  е един от главните успехи на срещата. 
Макрон се надява, че Тръмп ще осъзнае отрицателните последици за американските компании, ако оттегли страната си от Парижкото споразумение. Белият дом пък даде отлична оценка на завършилата среща на седемте.    

Същевременно краят на срещата на Г-7 беше съпроводен от демонстрация на близо 2000 алтерглобалисти в подножието на хълма Таормина в Сицилия. Те обвиняват хора, които наричат "шефове на света", че налагат безработица, несигурност и мизерия" и се обявяват против "седемте гряха на капитала". Смятат, че проблемите на обществото не са свързани с имиграцията, а с това, че имигрантите не са приобщавани.

Към края на проявата няколко десетки алтерглобалисти с червени тениски и знамена със сърп и чук провокираха силите на реда, които отвърнаха със сълзотворен газ. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна