Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските власти са били предупредени от ФБР, че Салман Абеди планира нападение

Лондон Великобритания полиция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските власти са били предупредени от американското ФБР, че Салман Абеди планира нападение, съобщава „Мейл он сънди“, позовавайки се на източник на службите за сигурност.

Неделното изданиие цитира източник от службите за сигурност, че ФБР е информирало МИ-5, че Салман Абеди е част от северноафриканския клон на „Ислямска държава“. През януари британските служби за сигурност са били предупредени, че той подготвя нападение по „политическа цел“ на Острова. Шокиращото разкритие засилва натиска върху МИ-5 да разкрие от кога и как е разполагало с информация за Абеди и защо британското разузнаване е решило, че той не представлява достатъчна заплаха за сигурноста на страната.

И от ФБР, и от Скотланд ярд отказаха да коментират изнесената информация във вестника.

В същото време днес във Великобритания се подновява активно кампанията на остовните политически сили преди общите избори, като основна тема е как да се гарантира сигурността във Великобритания след атентата в Манчестър, при който бяха убити 22 и ранени 59 души. Премиерът Тереза Мей вече обяви планове за създаване на специална нова комисия за борба с екстремизма, а лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обеща допълнително 10 000 полицаи и 1 000 разузнавачи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна