Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членове на мрежата на Салман Абеди може още да са на свобода, обяви британският вътрешен министър

Амбър Ръд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е някои от членовете на мрежата на атентатора от Манчестър Салман Абеди все още да са на свобода. Това съобщи британският вътрешен министър Амбър Ръд в интервю за Би Би Си.

Министърът обясни, че властите не могат да бъдат напълно сигурни, че групата на Абеди е напълно елиминирана. Нейният коментар последва разпространените тази сутрин кадри от охранителни камери на атентатора в Манчестър, непосредствено преди нападението, с призив към обществеността за повече информация за движението на Салман Абеди между 18 май и деня на атаката. При последвалата операция, която още не е приключила, бяха претърсени много жилища и бяха арестувани 11 души.

Амбър Ръд изтъкна, че "Ислямска държава" се опитва да въоръжава и радикализира младите британци и защити службите за сигурност като нарече безпочвени твърденията, че са били предупредени за готвено нападение от Салман Абеди. Тя уточни, че той е бил бивш обект на интерес от страна на МИ-5, че информация за него и хората около него е била събирана, но тя не бърза да прави изводи, че нещо е пропуснато.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна