Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УЕФА извади ЦСКА от евротурнирите

Снимка: BGNЕS

Европейската футболна асоциация извади ЦСКА-София от участие в евротурнирите в срок за 2 години. „Червените“ завършиха на второто място в първенството, но в квалификациите на Лига Европа ще участва третият „Левски“. Завършилият на 4-тото място – „Дунав“ ще играе в неделя срещу „Верея“ за последното място за евротурнирите.

В писмото от УЕФА се казва:

УЕФА взе решение да отхвърли отправената от Българския футболен съюз молба да направи изключение във връзка с легитимното участие на ПФК ЦСКА-София в европейските клубни турнири. Решението е взето на база чл. 12, ал. 2 и ал. 3 от Правилника на УЕФА за клубно лицензиране и финансов феърплей.

Българският футболен съюз, в лицето на своя президент Борислав Михайлов, отправи писмена молба на 12 май 2017 да се направи изключение в случая с ПФК ЦСКА-София и положи всякакви усилия, за да убеди организацията ни, че апликацията е напълно изрядна.

След задълбочено обсъждане УЕФА прецени, че структурните промени в клуба, датиращи от юни 2016, са в противовес с чл. 12 от Правилника на УЕФА за клубно лицензиране и финансов феърплей и с т.нар. “тригодишното правило”.

В резултат ПФК ЦСКА-София няма право да кандидатства в УЕФА за лиценз за следващите две издания на европейските клубни турнири (2017/2018 и 2018/2019).

Това решение се вписва в рамките на други три сходни такива, взети въз основа на “тригодишното правило”: с отборите на "Жалгирис" (Литва), "Университате" Крайова (Румъния) и "Дери Сити" (Ирландия).

Официалното писмо от УЕФА е публикувана в сайта на Българският футболен съюз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени