Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да твориш, значи да бъдеш

Снимка: facebook.com/Akademia.Daya
Дарина Янева е художник. В творческата си биография има над 25 самостоятелни изложби и участие в куп общи експозиции навсякъде по света. Номинирана е за топ 10 на най-добрите пастелисти за 2002-ра от световното списание Pastel Artist International.
Една от големите й страсти обаче си остава работата с деца. Преди 20 години в отговор на тази потребност тя създава Творческа академия "Дая".

Академията се роди покрай моите деца. Аз исках да им показвам, забелязах, че бих споделяла тези моменти и с много други деца, и така в годините моят интерес към наблюдаването на децата и предаването на възможността те да се научат да рисуват и да творят по най-различни начини така се е залостило в мен, че аз не мога да се откъсна от този мой копнеж. Така че Детската академия е резултат от един порив, който е споделен, разказва Дарина в студиото на "Радиоприемница". 

През лятото заниманията в Академията продължават, като в следващите месеци те няма да бъдат основно в събота, както е през учебната година, но и в делничните дни.

Началото на летните занимания ще бъде поставено на 1 юни. Детското ателие ще бъде отворено между 12:00 и 16:00 часа, а входът ще бъде свободен. Децата ще творят на тема "Отворени врати в Академия "Дая", тоест как си представят те тези отворени врати - накъде ще ги поведат те. Като цяло работим с най-разнообразни материали и техники. Децата творят градове, замъци, животни, продължава Дарина Янева.

Ако се замислим, децата носят в себе си творческия потенциал. Те са активни творчески личности. Но могат да бъдат и неактивни, ако ние не създадем условия те да развият своя талант. Тоест, ако не им създадем условия да бъдат смели в различните изразни средства на творчеството, те могат да останат нереализирани и в бъдеще да бъдат осакатени личности, които не могат да открият себе си и своята роля в живота си. Децата, които са подкрепени и развият творческия си потенциал, стават пълноценни личности
, смята още художничката.

През юли и август от Академията организират и пленери в Предбалкана, в които деца и родители творят заедно сред природата.

Повече за заниманията можете да откриете на https://www.facebook.com/Akademia.Daya/, а цялото интервю с Дарина Янева - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени