Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Иванова: Липсват дори най-ниско квалифицираните кадри в туризма

Снимка: БГНЕС

Проблемът с кадрите в туризма е наистина много сериозен. На прага на сезона, в началото на новия туристически сезон се предполага, че всички хотели вече са отворени и кадрите са назначени, но нещата не стоят така. Този проблем е свързан с това дали туристическия бизнес има бъдеще и перспектива, или няма да има такъв. Този коментар направи в предаването "Нещо повече" Елена Иванова, председател на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Липсват дори камериерки, и при най-ниско квалифицирания персонал се налага внос на кадри от чужбина. Ако за този сезон се планира, то трябва да стане светкавично, за да усетим облекчението, в противен случай ще го изпуснем, предупреди тя:

На не една среща си изяснихме, че заплатите в туризма не са никак ниски. Не е заплатата причината. Причината е, че няма достатъчно кадри в България, не само за туризма. Във всеки сектор на икономиката, където и да попитате, ще ви кажат :"Нямаме хора за работа." Очевидно на българите не им се работи.

Сега действащата нормативна база не позволява чуждестранните студенти - например от Украйна, Молдова и Русия да дойдат на практики при нас - те ходят на практики в Гърция и Полша, типично студентски практики, популярни в цял свят. Студенти в момента можем да наемем по общия ред, за работници, но за три месеца е изключително трудно, сложно, бумащината е огромна.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!