Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС обсъжда заплахите за националната сигурност и мерките за нейното укрепване

| обновено на 30.05.17 в 12:20
Снимка: БГНЕС
Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност. Участниците в заседанието ще обсъдят рисковете и заплахите за националната сигурност на България и ще набележат мерки за укрепването ѝ.

Сложната обстановка в регионален и глобален план създава рискове за сигурността на страната, смята президентът.

Затова насрочих и този Консултативен съвет за национална сигурност, за да можем да оценим каква е нашата възможност да отговорим реално на тези предизвикателства. Какво е състоянието на въоръжените сили, на МВР, на специалните служби и от какви промени имаме нужда.

Темата за проектите за модернизация на армията предизвика напрежение между президент и премиер през последните дни.

В работата на Консултативния съвет по националната сигурност при президента се очаква да бъдат представени докладите на специалните служби.

Всички лидери на парламентарните партии участват в това заседание, както и председателят на парламента Димитър Главчев, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, както и вътрешният министър Валентин Радев.

Очаква се на днешния Консултативен съвет да бъде обсъден бюджетът за отбрана, който към 2022 година трябва да бъде два процента от БВП, както решиха лидерите на страните-членки на НАТО на срещата в Уелс.

От предварителните анонси на президента и премиера трябва да стане ясно, дали проектът за модернизирането на армията ни с нов тип изтребител ще се осъществи според предварителните планове.

Програма "Хоризонт" на Българското национално радио ще предава пряко изявлението, което президентът се очаква да направи след края на заседанието.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна