Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция опроверга информацията, че заплашва своите кредитори с умишлен фалит

Евклид Цакалотос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос опроверга информацията на немското издание "Билд", че страната заплашва да предизвика умишлен фалит, като не погаси предстоящите през юли външни задължения за около 7,5 млрд. евро.

"Билд" изопачи това, което казаха вчера. Никога не съм заявявал, че Гърция няма да погаси своите външни задължения през юли. Такъв въпрос не стои пред нас, зави той пред агенция Ройтерс. 

Това, което казах в понеделник е, че предстоящото през юли изплащане на дълговите задължения не е проблем, тъй като всичките страни в преговорите се съгласиха, че сме спазили поетите ангажименти. Гръцкото правителство обаче смята, че покриването на предстоящите задължения не е достатъчно, за да се даде тласък на нашата икономика, допълни той.

Подобно опровержения пред агенция Ройтерс направи и говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос, отхвърляйки информацията на "Билд", че властите в Атина заплашват да се откажат от следващия транш от финансовата помощ за страната в размер на 7 млн. евро, ако международните кредитори не успея да постигнат сделка за облекчаване на гръцкия дълг.

Това не е вярно. Ще имаме решение на предстоящата на 15-и юни среща на Еврогрупата, посочи той.

Опроверженията на информацията на "Билд" парират част от сутрешната слабост на еврото на валутния пазар. Единната валута отскочи от 9-дневно дъно около 1,1110 долара към 1,1145 нивото, но все още се търгува в рамките на деня с понижение от около 0,18 на сто. Еврото продължава да се обезценява с 0,43% спрямо японската валута, търгувайки се около 123,66 йени, но над сутрешно 10-дневно дъно около 123,16 нивото, като в същото време то ограничи своя спад спрямо британската лира до двудневно дъно от 0,8656 паунда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!