Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев: Проектите за модернизация в сектор "Сигурност" трябва да имат ускорена реализация

Снимка: БГНЕС
До края на юни трябва да бъдат разработени планове за ускорено изпълнение на проектите за модернизация на българската армия, както и планове за поддръжка на съществуващата техниката и оборудване до замяната им с нови.

Проектите за модернизация в сектор "Сигурност" трябва да имат ускорена реализация. Около това мнение са се обединили участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев.

Близо четири часа държавният глава, премиерът, силовите министри, лидерите на парламентарните партии и шефовете на службите обсъждаха рисковете и заплахите за националната сигурност на България и необходимите мерки за укрепването ѝ.
След като изслушаха докладите за  заплахите за националната ни сигурност, участниците в Консултативният съвет се обединиха около становището, че съвременната среда за сигурност е динамична, с променящи се предизвикателства, които пораждат рискове и за сигурността на страната ни. Основен приоритет трябва да бъдат работещите в сектора, а проектите за модернизацията на армията ни да се случат бързо. 

След края на Съвета президентът обобщи:

Изключително съм удовлетворен от факта, че всички представители и участници в Съвета се отнесоха изключително отговорно и конструктивно по разискването на проблемите и изработването на съответните предложения.

Бяха изнесени важни доклади, касаещи рисковете и заплахите за националната сигурност, състоянието на структурите и органите от системата за национална сигурност и необходимите мерки за укрепване на суверенитета и сигурността на държавата. Обединихме се около схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична, наситена с непрекъснато изменящи се предизвикателства, които пораждат съответните рискове за сигурността на страната и във външен, и във вътрешен план.
Решенията, които взехме за предложения до изпълнителната и законодателната власт, се съдържат в 4 основни точки, добави президентът.

Първата точка – това е актуализация и усъвършенстване до края на 2017 година. Първо: На стратегията за национална сигурност, която вече не съответства на съвременната среда за сигурност, а тя е основополагащият документ, върху който се градят способностите в сектора. Също така, актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща устройството и функционирането на системата за защита на националната сигурност и включените в нея държавни органи и структури.

Необходима е актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба, недопускаща външна намеса във вътрешно-политическият живот на страната. Втора точка: по предложението - това е анализ и предложение за интегрирано развитие на сектор "Сигурност" и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите пет години. Този анализ трябва да бъде извършен до 20 юни. От изключителна важност е да сложим всички ресурси на масата, да преценим отново дефицита от способности и да направим едно ефективно разпределение на ресурсите по отделните елементи от системата за национална сигурност.

До 30 юни трябва да бъдат разработени конкретни планове за бързо изпълнение на проектите за модернизация на армията ни, както и планове за поддръжка на съществуващата техника до замяната й с нова. КСНС предложи да се работи и по планове за попълване на недостига на кадри в сектор "Сигурност" с мерки за повишаване на квалификацията и мотивацията на работещите в сектора. До края на тази година трябва да има национален план как България ще достигне два процента от брутния си вътрешен продукт, разходи за отбрана до  2024 година, ангажимент, който страната ни пое пред партньорите от НАТО.

В звуковия файл можете да чуете цялото изявление на президента Румен Радев.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени