Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската асоциация на съдиите по вписванията остава зад усилията на институциите в борбата с корупцията

Снимка: архив
Задържан е съдията по вписвания към Софийския районен съд е Йордан Раденков – арестуван при получаване на подкуп.

Българската асоциация на съдиите по вписванията остава зад усилията на институциите в България в борбата им с негативните явления в съдебната система. Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Десислава Михайлова, председател на Българската асоциация на съдиите по вписванията:

Като професионална организация на съдиите по вписвания асоциацията застава зад всички колеги, които съвестно, отговорно и стриктно изпълняват възложените им задължения и в действията си се ръководят единствено от закона. Ние се надяваме истината да бъде разкрита, което е в интерес на обществото и на гилдията на съдиите по вписвания. Многократно сме алармирали за необходимостта да се предприемат комплексни мерки както организационни, така и нормативни за увеличаване на правната сигурност и правния обмен с недвижими имоти. Такъв комплекс от мерки неминуемо би довел и до преодоляване и ограничаване на корупционната среда. Съществен елемент считаме, че е стартирането на процеса по създаване на имотен регистър под ръководството и контрола на съдията по вписвания.

Това са епизодични удари върху корупционните проявления в България, които за съжаление имат доста широко изражение, заяви пред "Хоризонт" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания:

Сам по себе си този съдия по вписванията нищо кой знае какво не може да направи и всъщност той е бил подпомаган очевидно от нотариални кантори, от сътрудници от нотариални кантори, вероятно от адвокатски кантори, от сътрудници от такива кантори. Всъщност тук очевидно става дума за някаква много добре организирана групова дейност на немалка група хора, защото сам по себе си този съдия не може да направи кой знае какво по отношение на създаването на такава организация. Никой съдия по вписванията не може да направи сам по себе си създаването на такава стройна организация.

Цялото интервю с Десислава Михайлова и Петър Бакърджиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени