Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Грозев: Експертен борд по здравеопазване към КСНС е необходим, защото това е проблем на националната сигурност

Снимка: БГНЕС

На 26 май БЛС изпрати до президента Радев молба за формиране на експертен борд по здравеопазване към КСНС, в който да вземат участие членове на съсловната организация, медицински специалисти, медии и представители на пациентски организации. 

За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, според когото нещата започват да придобиват изключителна сериозност във връзка с кадровото обезпечаване на системата. Той е категоричен, че бордът трябва да може да разясни на институциите и обществото сериозността на проблемите пред здравеопазването и дори да предлага законодателни промени:

Вече имаме доста набрани идеи относно промяна в законодателството – изменение и допълнение на различни закони – за здравното осигуряване, за лечебните заведения, за съсловните организации… С това искаме да убедим всички във важността на едни такива промени, за да може  в крайна сметка да внесем спокойствие в тази система. Виждате, в последните няколко години тя постоянно се разтриса. Това не е нормално и няма да доведе до положителен ефект.

Вижте и постоянното твърдение от различни управляващи, че видиш ли, постоянно се наливат пари в Здравеопазването и те не стигат. Господа, дайте да се разберем дали някой си е направил труда да остойности цялата тази система, и да не би да се наливат действително средства, които и без това са недостатъчни.

Ако преди около 10-ина години говорехме, че тази демографска ситуация сред лекарското обществено съсловие ще доведе нещата до неприятни последици, то ние вече се намираме в тях, но проблемите продължават да се задълбочават. Ако това не е проблем на национална сигурност, кое е?

Продължаваме да говорим и да апелираме за втория стълб на здравно осигуряване. Започваме и постоянно говорене -  от година и половина вече, относно остойностяването на медицинския труд. Трябва един път завинаги тези проблеми да бъдат сложени изключително сериозно, защото те сами по себе си, съществувайки и раздрусвайки системата, принуждават хората да напускат държавата ни...

Грозев разчита авторитетът и значимостта на президента да бъдат "още един ултимационен факт" към палитрата от политически дейци, за да може да има съществени промени.

Интервюто на Веселина Миланова с Венцислав Грозев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени