Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Престоят в солна стая помага при респираторни проблем, алергии и кожни заболявания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Халотерапията е холистичен метод, който отново набира популярност в Европа пред 19-и век, след като полски лекар забелязал, че работниците в солните мини не страдат от белодробни заболявания. Първите санаториуми за тази терапия са изградени във вече неработещи мини в Полша и в Украйна. Поради невъзможност хората да се лекуват в тези пещери вече в много СПА центрове, включително у нас, се изграждат солни стаи, които помагат при респираторни проблем, алергии, кожни заболявания.

За предаването "Хоризонт до обед" д-р Евгения Владева – преподавател в Медицинския университет във Варна, обясни:

Има лечебен ефект солта, защото тя има подчертано антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие, което всъщност при престоя в солните стаи се постига, от една страна, чрез инхалирането на йоните, натрия, хлора. Повечето солни стаи са направени от хималайска сол, която е дообогатена и с магнезий, калий, сулфати... Единият от ефектите е чрез инхалирането, чрез вдишването на тези соли, но също така, ако хората са не напълно облечени, и през кожата също така може да проникне.

Неделя Грандебул, управител на къща за халотерапия в София, сподели, че ефектите са видими, а най-често родителите водят малките си деца. Препоръчително е бебетата да са навършили минимум 6 месеца. До тригодишна възраст е препоръчително процедурите да се извършват минимум през ден, а децата над 3 години могат да правят терапията и ежедневно.

Престоят за деца до 12 години е 25 минути, а за възрастни – 50 минути. За 25 минути се вдишват около 7 милиграма сол. Важно е в стаята да има сензор, който контролира правилната и безопасна концентрация на сол и аерозол по време на сесията.

Възможно е да се появят нежелани ефекти при предозиране на солта или при твърде чести посещения, коментира тя и посочи като пример раздразнение на очите при хора с чувствителни лигавици. Епилептиците също трябва да се подхождат с изключително внимание и се препоръчва консултация с лекар.

Съвременните солни стаи са изградени изцяло от сол. Подът е насипан с много сол, което пресъздава игра в пясъчник за децата и затова е много приятно и времето минава бързо за децата, тъй като те се забавляват. Има детска музика за тях. На възрастните пускаме доста релаксираща музика. Те си почиват също. Задължителната особеност е съвременната солна стая да е оборудвана с уред, който да пресъздава този микроклимат от солните пещери.

Интервюто на Валерия Николова с Евгения Владева и Неделя Грандебул можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени