Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретро дебатът комунизъм – антикомунизъм през погледа на Димитър Ганев и Иван Начев

Снимка: БГНЕС

Противопоставянето в парламента е продължение на предизборната кампания. И ГЕРБ, и БСП си дават сметка, че от него и двете партии имат интерес. В рамките на този мандат на Народното събрание основното противопоставяне ще бъде именно между ГЕРБ и БСП. Този прочит на днешните дебати в парламента направи в предаването "Нещо повече" Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“. В друга част на координатната система според анализатора е противопоставянето между ДПС и Обединените патриоти.

На кабинета „Борисов“ 3 не му бяха дадени 100 дни и критиките от първия ден са нормални, все още управлението не е влязло в пълен ритъм, отбеляза Ганев:

Борисов не се притеснява да изгуби своя електорат заради липсата на реформи. Не евентуална ерозия на парламентарното мнозинство, а социални протести с масов характер са основна опасност за това управление. Основният източник на нестабилност за това управление би било именно това.

Преди есента на 2018-а година не можем да очакваме предсрочни парламентарни избори, тоест преди края на българското председателство, прогнозира анализаторът.

Тази ос на противопоставяне комунизъм – антикомунизъм не е част от нашия всекидневен дебат, каза политологът от Нов български университет Иван Начев, според когото за лицемерния преход е виновна и ПП ГЕРБ, защото управлява девет от тези 27 години.

Парламентът няма да изкара пълен мандат, смята Начев:

Какъвто и да е мандатът на този парламент, в края му пак ще има лошо качество на живота, пак ще има ниски доходи, политическа нестабилност и пак няма да има реформи.

Според Начев наблюдаваме лошо качество на политическия процес и лошо качество на живота:

Лошите политически практики заменят добрите пол практики, лошите политици заменят добрите политици, лошите пари заменят добрите пари.

Подценяването на избирателите и изместването на политическата отговорност на хората в парламента в посока комунизъм - антикомунизъм – резултатът от този дебат ще се окаже пагубен за двете партии, коментира политологът.

По думите му, ако БСП не се промени и не се откъсне от това идеологизиране на всичко, самата партия ще загуби не само твърдия си електорат, но и мекия електорат, който ѝ помогна да получи толкова голяма подкрепа.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна