Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперна гала в чест на Пласидо Доминго във Виенската държавна опера

Пласидо Доминго във Виена

На 19 май феноменалният оперен певец Пласидо Доминго отбеляза с тържествена гала 50 години от дебюта си на сцената на един от най-престижните оперни театри в света - Виенската щатсопер. Своята изумителна  световна кариера като тенор с неподражаем тембър Доминго паралелно съвместява и като диригент, а от няколко години успешно се изявява в баритонов репертоар.

Началото във Виена преди 50 години е точно на същата дата - 19 май 1967 г., а любопитен факт е, че импресариото, който договаря дебюта на Доминго в Щатсопер тогава, е младият Йоан Холендер, по-късно легендарен директор на този театър в продължение на 19 години. В далечните 1966/1967 Пласидо Доминго е редови член на състава на операта в Хамбург. Именно Йоан Холендер като импресарио го препоръчва във Виена и на 19 май 1967 г. Доминго дебютира в Щатсопер в ролята на Дон Карлос от едноименната опера на Верди.  В състава на същия спектакъл са още Чезаре Сиепи и Гуинет Джоунс.

Оттогава досега  статистиката с  участия на певеца тук в цифри и факти е впечатляваща: общо 253 са изявите на  Доминго в Щатсопер – 201 пъти като певец, 46 - като диригент, и 6 участия в концертни вечери. Изпял  е на тази сцена  29 тенорови роли, както и 3 баритонови партии, дирижирал е 9 различни оперни заглавия и 1 оперета. Най- многобройни са изпълненията му в ролята на Отело от едноименната опера на Верди, най-често е дирижирал „Прилепът" от Йохан Щраус. Изявявал  се е 127 пъти в италиански репертоар, 41 пъти във френски опери, 26 пъти в немски реоертоар и в една руска опера –  „Дама Пика" от Чайковски.

Самият Доминго опеределя  три от постановките във Виенската държавна опера за свои любими: „Кармен“ с режисура на Франко Дзефирели и диригент  Карлос Клайбер , „ Палячи“ - реализация на Жан-Пиер Понел, и „ Андре Шение“ в постановката на Отто Шенк. 

Според критиците, една от блестящите, върхови изяви на певеца във Виена през годините е в ролята на Манрико от „Трубадур“ на Верди под диригентството на  Херберт фон  Караян – постановка, в която като  Леонора му партнира  Райна Кабаиванска.

Тържествената гала по повод 50-годишния юбилей на Пласидо Доминго в Щатсопер включваше концертно изпълнение  на едно действие от  три различни оперни заглавия на Джузепе Верди, в които самият Доминдо изпълни съответно трите баритонови  партии. Диригент на вечерта беше маестро Марко Армилиато, а концертмайстор - нашата Албена Данаилова. Сред специално поканените певци, които му партнираха, бяха тенорът Рамон Варгас и петима млади  изпълнители, победители в конкурса Operalia, който Доминго ръководи - вече световнопризнатата Соня Йончева, тенорът Дмитрий Корчак, сопраното Ана Мария Мартинес и Марко Кориа. Прозвучаха трето действие от „Бал с маски" с Пласидо Доминго в ролята на Ренато и второ действие от „Травиата“ – Доминго с превъплащение като Жорж  Жермон, а българското сопрано Соня Йончева му партнира блестящо като Виолета - една от коренните й роли в момента. За финал  публиката чу трето действие от „Симон Бокагегра“.

Трогателни бяха аплаузите, възторга и емоциите, с които виенската публика за пореден път показа своето обожание към Доминго.  Самият той в края на галаконцерта бе развълнуван и трогнат до сълзи, а наред с букетите цветя получи на сцената от дирекцията на Щатсопер като дар и своя  костюм, с който е играл Андре Шение.

Отзивите в пресата на следващия ден доминираха от заглавия като: „ Кралят на операта“,  „Тенориссимо“, „Пласидо, ние те обичаме!“. 

Специално за слушателите на предаването "Алегро Виваче" по "Хоризонт" директорът на Щатсопер Доменик Мейе сподели вулнуващи думи за големия артист и човек: 

Всички в театъра сме щастливи  да отбележим  юбилея на Пласидо във Виена. Освен галаконцерта подготвихме специална изложба в едно от фоайетата на Щатсопер, включваща интересни  снимки, афиши, програми, които документират неговата фантастична кариера във Виена. Знаете ли, винаги когато Пласидо дойде тук, в театъра,  настроението е специално. Бих го определил  така – сякаш  отваряш прозореца и слънцето изгрява! Очакваме го тук отново, още през следващия месец. През юни той ще дебютира в  Щатсопер в нова баритонова партия - на маркиз Поза от „Дон Карлос“ на Верди, а в тези спектакли ролята на Елизабет ще изпълни  Красимира Стоянова.

Чуйте кореспонденцията в звуковия файл.

Пласидо Доминго и Соня Йончева


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени