Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият пианист Денис Мацуев признава: Познавам по слух двигателите на различните видове самолети

Денис Мацуев

Той е световноизвестен музикант, изнася по 180-200 концерта на година по всички краища на земното кълбо. Започнал е концертната си дейност като стипендиант на Международната благотворителна обществена фондация „Нови имена“, а сега я оглавява. Още преди да завърши Московската консерватория печели конкурса „Чайковски“ и международния конкурс в Париж.


Американските медии наричат гениалния пианист Денис Мацуев „Сибирски мечок“. Наистина е интересно не само да се слуша, но и да се гледа как виртуоз с осанката на богатир свири на рояла, който под неговите пръсти изглежда почти като детска играчка. В Израел той изнесе четири концерта. Още от автобусните спирки (на три преки от двореца на културата в Тел Авив) питаха за билети за концерта му. Въпреки хладната, дори саркастична критика в израелските медии, човек имаше чувството, че на концертите му се бяха пристигнали всички учители по пиано в Израел, някои от които бяха пътували по 4-5 часа, заедно с най-запалените си ученици. Аплодисментите бяха неистови. След като изсвири 17-ия концерт за пиано и оркестър от Моцарт и Бурлеска за пиано и оркестър от Рихард Щраус, на бис музикантът свири собствени импровизации по мотиви от класически произведения, но джазирани.

Преди да отпътува, Мацуев даде интервю специално за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". На въпроса познава ли българската музикална традиция или български музиканти, той отговори:
Познавам Миша Дамев, който е чудесен диригент и организатор на концерти. Имах състуденти българи в Московската консерватория, имам и приятели - българи. Трябваше да гостувам сега в България с диригента Валерий Гергиев, но за съжаление така и не успях да пътувам. Надявам се, че до година-две непременно ще дойда.


А преди да се качи в самолета за поредния дълъг полет, сподели:
Имам абсолютен слух. Не е проблем да запомня звуци и мелодии. Почти всеки ден летя. Затова съм определил и познавам двигателите на различните видове самолети. Точно мога да определя дали всичко е наред. Слава Богу, досега винаги нотите са правилните.

Чуйте кореспонденцията от Израел и цялото интервю с Денис Мацуев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени