Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин: Русофобията на Запада е контрапродуктивна

Снимка: БГНЕС

Патриотични руски хакери може да са участвали в кибератаки в държави, които имат обтегнати отношения с Русия, но това никога не е ставало под ръководството на Кремъл. Това заяви днес руският президент Владимир Путин, като за пореден път отхвърли обвиненията, че Москва се е намесила в изборния процес в САЩ и Франция. Путин също обвини Вашингтон, че предизвикват нова надпревара във въоръжаването.

На среща с репортери в кулоарите на икономическия форум в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин за пореден път отхвърли обвиненията, че страната му е опитвала да повлияе на предизборните кампании в чужди страни с кибератаки. Аргументирайки се защо между Кремъл и хакерите няма взаимодействие, руският президент колоритно ги сравни с артисти.

Хакерите - това са свободни хора, като художниците. Ако те са в добро настроение, когато станат сутрин и рисуват картини. По същия начин са и хакерите. Събуждат се, прочитат, че нещо се случва в междудържавните отношения и ако са патриотично настроени, започват да дават своя принос, както те смятат за правилно, в борбата срещу тези, които говорят лошо за Русия. Възможно ли е това? Теоретично е възможно. Но на държавно ниво ние никога не се занимаваме с подобно нещо, а това е най-важното, каза той.

Путин допълни, че Москва всъщност се бори с киберзаплахите и уточни, че е дълбоко убеден, че никакви хакерски атаки не могат да повлияят на съзнанието на народа, който избира своите лидери.

Путин също смята, че русофобията на Запад няма да продължи завинаги, защото не е от полза за никого.

Дали това ще продължи дълго - смятам и се надявам, че няма да е толкова дълго, нито безкрайно, защото трябва да дойде осъзнаването, че това е контрапродуктивно и вреди на всички, заяви руският президент.

Докато антируските настроения продължават, Москва няма да търпи безучастно разполагането на елементи от американската система за противоракетна отбрана в Аляска и Южна Корея.

Базите на НАТО се приближават към западните ни граници. Инфраструктурата им се приближава, контингентите им се увеличават. Ние какво трябва да направим? Просто безучастно да наблюдаваме ли? Не, няма да стане. Ние ще предприемем съответни действия, изтъкна Путин като обяснение защо Москва е длъжна да увеличи отбранителните си способности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени