Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патагония - ледници и изненади

Снимка: личен архив

Безкрайно красива и недостъпна - така често описват Патагония - регионът, заемащ една трета от Южна Америка. С име, дадено от Магелан, днес Патагония е част от Аржентина и Чили. Патагонските ледници са най-обширните замръзнали водни маси в южното полукълбо отвъд Антарктида. Някои от тях се топят 100 пъти по-бързо откогато и да било през последните 350 години и по-бързо от който и да е значим ледников район в света. За да изследва тревожния процес, младият баски глациолог Еняут Изагире става ръководител на научния проект "Непознатата Патагония“ на National Geographic Society, завършил с филм за експедицията.

В експедицията до ледника Маринели в Огнена земя екипът от алпинисти, географи и мореплаватели, който той оглавява, документира едни от последните непознати за човека земни кътчета. Еняут разказва за преживяванията си в Патагония преди да покаже филма, който екипът му снима при пътуването. Сред членовете са още двама млади мъже - Ибай Рико и Евън Майлс, с които Еняут Изагире се отправя към неизвестното, за да го проучи. Времето е меко казано сурово.

Никога не вярвай на прогнозата за времето в Патагония, казва Ибай във филма:

Вече може да се каже, че Патагония е доста позната, но все пак ни остават много места за изследване. Ще обясня. Това, което вече познаваме, се посещава все повече, но има и редица места, за които не знаем нищо.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Лора Търколева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени