Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Братислава отбелязват 2-ри юни с тържествена церемония

Всяка година пред паметника на загиналите българи за свободата на Словакия се чуват българският и словашкит химни и се почита паметта на героите

БНР Новини
Снимка: Мария Мира Христова

Още от ранната утрин и този 2-ри юни започва с вълнение и очакване в българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава. Ученици и учители се подготвят за традиционната церемония пред паметника на загиналите българи за свободата на Словакия, който е на Дунавския бряг в словашката столица. Рецитал със стихове на Ботев, български и словашки поети и директно участие в ефира на програма „Христо Ботев“ на БНР.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва изключително тържествено и в продължение на десетилетия именно в Братислава. На церемонията, която се организира от Посолството на Република България, по традиция присъстват още: кметът на Братислава, Националната гвардия, представители на дипломатически мисии, ученици и учители от българското училище, представители на Българския културен институт и българската общност.
Преди официалната церемония учениците от българското училище „Христо Ботев“ в словашката столица и директорката Даниела Дойнова споделиха своите мисли за Ботев, България, героите, миналото и настоящето им в училището, което през 2018-а година ще чества своя 70-годишен юбилей – чуйте още от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна