Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей беше подложена на критика, че дори не е направила опит да протестира срещу решението на Тръмп

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей бе обвинена, че не се е противопоставила на Доналд Тръмп след като той обяви, че Съединените щати се оттеглят от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени.

В телефонен разговор късно снощи Тереза Мей е изразила „разочарование“ от решението на американския президент. Говорител на премиера информира медиите, че Тереза Мей е изтъкнала, че „Великобритания ще продължава да изпълнява задълженията си по Парижкото споразумение, което осигурява правилната глобална рамка за защита на просперитета и сигурността на бъдещите поколения“.

Тереза Мей обаче бе критикувана, че не се е присъединила към съвместното изявление на Франция, Германия и Италия, осъждащо решението на Доналд Тръмп, което разклаща устоите на сътрудничеството между страните в света за ефективна и навремена борба с климатичните промени. Никола Стърджън обвини Тереза Мей в „бягство от задълженията ѝ като лидер“, а лейбъристите я упрекнаха, че дори не е направила опит да протестира срещу решението на Тръмп. Лидерът на либералдемократите Тим Фарън заяви, че точно сега е времето премиерът да докаже, че така обявените „специални отношения“ с Доналд Тръмп означават нещо.

Тереза Мей бе критикувана и преди, когато реагира бавно в осъждането на опитите на Тръмп да забрани миграцията от някои мюсюлмански страни в Америка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!