Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорите не успяха да излъчат свои представители в новия състав на ВСС

| обновено на 03.06.17 в 19:24
Снимка: БТА
Първият пряк избор за прокурори в следващия състав на Висшия съдебен съвет протече при висока активност, но не успя да излъчи представители от прокурорската квота след днешния вот.

Предстои утре прокурорите отново да гласуват, вече без бариера за легитимност, както беше днес. По право ще влязат първите четирима кандидати, събрали най-много гласове.

1 185 прокурори от 1 503 са взели участие в избора. Шест от общо 12-те кандидати са се доближили до границата за легитимност на избора - около 588 гласували. Те са с по 400 гласа и най-вероятно утре измежду тях ще бъдат избрани четиримата представители за новия състав на съдебния кадрови орган.

Прокурорите гласуваха преимуществено дистанционно. Данните за активността при гласуването в интернет бяха налични за проследяване онлайн. На живо на страницата на ВСС можеше да се следи и традиционното гласуване, което се проведе в сградата на Съдебната палата.

Сред заложилите на електронното гласуване бе и главният прокурор Сотир Цацаров. Общо привържениците на традиционното хартиено гласуване бяха около 140. Някои от тях - мотивирани и от съмнения за тайната на вота по интернет.

За да бъдат избрани, четирима от кандидатите днес трябваше да получат подкрепата на 50 % плюс един от всички обвинители, имащи право на глас.

Утре новото гласуване ще започне в осем сутринта и ще продължи до 18 часа. Утре вечер ще бъдат ясни имената на новите членове на ВСС от прокурорската квота.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени