Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Другата Америка остава в Парижкото споразумение за климата

Проф. Емил Григоров: Оттеглянето ще има сериозни икономически последствия за САЩ

Доналд Тръмп оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение, но американците масово не приемат това решение. Една безпрецедентна инициатива, подхваната от мултимилиардера Майкъл Блумбърг, доведе до светкавично създаване на Климатичен съюз на САЩ. Неговите членове се зарекоха да спазват споразумението и - въпреки че не са държавна единица - ще се опитат целите им да бъдат включени в него.

Реакцията на американците срещу решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение беше незабавна. Още същия ден започна формирането на група от щати, градове и бизнеси из цяла Америка, които са решени да продължат да спазват зададените в споразумението стандарти. В първото официално изявление на новата група се казва, че тя е решена да постигне на своите територии целите на САЩ за намаляване на вредните емисии с 26 до 28 процента в сравнение с нивата от 2005 г., както и да се постигнат целите на федералния план за чиста енергия.

Новосъздадената група възприе името Климатичен съюз на САЩ. Инициативата започна с щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон. Те имат големи икономики, представляващи над една пета от БВП на САЩ. Само за два дни участващите в коалицията щати станаха седем. В тези седем щата живеят над 81 милиона души, или 25,4% от населението на страната, и произвеждат почти 30% от БВП. Над сто от кметовете на най-големите американски градове също подкрепиха целите на Парижкото споразумение и новия Климатичен съюз. Сред тях е и столицата Вашингтон, където живее и работи правителството на страната. В този бързо разрастващ се съюз са се  включили и над 100 големи корпорации и над 80 университета. Трудно е да има точност в цифрите, защото това е динамична ситуация, променяща се с часове.

Един от лидерите на движението е губернаторът на щата Ню Йорк, Андрю Куомо, чието име се споменава като потенциален президентски кандидат през 2020 г. Без да губи нито минута след изявлението на президента, Куомо се разграничи от Тръмп, обяви проекти за енергия от възобновяеми източници в своя щат на стойност 1,5 милиарда долара и заяви, че щатът няма да следва решенията на Вашингтон:

Президентът Тръмп обяви, че няма да следва Парижкото споразумение. Аз мисля, че това е ужасна грешка. Оттеглянето на САЩ има потенциално унищожителен ефект. Но аз казвам, че ние, щатът Ню Йорк, ще вървим по различен път. Ние ще следваме споразумението. Обединяваме се с Калифорния и с други щати и градове. Аз не вярвам, че хората в тази страна подкрепят оттеглянето от Парижкото споразумение. Не вярвам.

Новосъздадената група има намерение да преговаря с ООН да й бъде позволено да внесе своя цел за намаляване на емисиите на парникови газове заедно със суверенните държави, подписали Парижкото споразумение. Не е ясно как групата ще се кандидатира пред ООН, тъй като до този момент не съществува процедура за участващи, които не са държавни единици.

В основата на тази гигантска инциатива е милиардерът-филантроп Майкъл Блумбърг, бившият кмет на Ню Йорк. Блумбърг е специален пратеник на генералния секретар на ООН за градовете и климатичните промени. Малко след съобщението на Тръмп за оттегляне от Парижкото споразумение, Блумбърг се срещна с президента на Франция Макрон и обяви, че ще даде 15 милиона долара на ООН, за да компенсира загуби, причинени от оттеглянето на САЩ. Милиардерът е категоричен, че американците няма да допуснат Тръмп да провали обещаното от страната намаляване на вредните емисии: 

Американците не се нуждаят от Вашингтон, за да изпълнят обещаните в споразумението цели. Вашингтон няма да ни попречи да постигнем тези цели. Това е посланието, което изпращат кметове, губернатори, компании от всички части на САЩ. Днес аз искам да кажа на света: Съединените щати ще изпълнят обещанията си по Парижкото споразумение. 

С богатството си, оценявано на 50 милиарда, Блумбърг е осми по богатство в САЩ и десети в света. Съюзниците му в тази битка също са мощни фигури. “Борбата срещу решението на Тръмп няма да се води от наивни хора и с прегръщане на дърветата”, отбеляза уместно един коментатор.  

Няколко от най-големите американски компании - Епъл, Ексън Мобил, Форд, Морган Стенли -  подкрепят споразумението. Ръководителите на гигантите “Тесла” и “Дисни” напуснаха съветническите си места при Тръмп веднага щом той обяви решението си. Още миналия месец 28 американски компании-гиганти изпратиха открито писмо до Тръмп, настоявайки САЩ да останат в споразумението.
Противниците на Парижкото споразумение казват, че то е един “беззъб” международен документ, който не съдържа преки изисквания и механизми за налагане на спазването им. Дори Джеймс Хансен, бивш учен от НАСА, смятан за баща на изследванията на промените в климата, който още през 1988 г. предупреди американския Конгрес за опасностите от глобалното затопляне, нарече Парижкото споразумение “измама”. “Думи без всякаква стойност, никакви действия, само обещания”, това беше неговото определение на прехваления международен документ.
Почти 70 процента от американците подкрепят целите на Парижкото споразумение. Но мобилизацията на техните сили за опазване на планетата е нещо ново. Действията на Доналд Тръмп може да се окажат катализатор на промяна, която да превърне казаното в Парижкото споразумение в активна сила. 

Не мисля, че ще се стигне до предоговаряне на Парижкото споразмунеие, а и не бива, каза  в "Събота 150" Емил Григоров - проф., преподавател по философия в колежа "Франсоа Ксавие Гарно" и Университета " Лавал" в Квебек.

 Той припомни, че то вече беше ратифицирано от 147 страни, сред тях са и САЩ.

Съединените щати могат дефакто да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата чак в последната година от мандата на президента Доналд Тръмп, припомни проф. Емил Григоров. По думите му, ако все пак се стигне до излизане, то ще има сериозни икономически последици за Вашингтон:

Това означава: първо, загуба на международен авторитет, второ, загуба на позиции в глобалния бизнес с възобновяеми енергийни източници и трето, загуба на геополитическо влияние. Имайки предвид всичко това, не мисля, че решението на президента Тръмп ще се окаже привлекателен пример за следване  от примерите на други повече или по малко важни страни, присъединили се към парижкото споразумение.

Цялото интервю на Георги Марков с проф. Григоров можете да чуете в звуковия файл.

Чуйте и коментара на Соня Каникова по темата за различните гледни точки в САЩ около Парижкото споразумение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна