Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ненад Живановски: Новото правителство означава край на най-важния етап от кризата в Македония

Снимка: БГНЕС

 

Шест месеца след предсрочните парламентарни избори през декември миналата година, Македония вече има ново правителство. Тази седмица парламентът на страната одобри предложения от лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев състав на кабинета, в който ще има и девет министри от албанската общност.  
Новият премиер направи заявка за подобряване на жизнения стандарт на македонците чрез повишаване на минималната работна заплата и осигуряване на ръст на икономиката. Сред другите приоритети са ускоряване на евроатлантическата интеграция на Македония и борбата с корупцията. Зоран Заев обеща и да работи за единението на нацията. Макар новото правителство да е факт, преминалата в опозиция управляваща досега в Македония партия ВМРО - ДПМНЕ и лидерът и Никола Груевски напомниха, че призивът им за предсрочни парламентарни избори остава валиден.

Новото македонско правителство слага край само на един етап от кризата в Македония, но най-важния, защото последствията от нея биха били непредвидими, каза в предаването "Събота 150" македонският журналист Ненад Живановски.
Според него кабинетът на Зоран Заев ще помогне страната да се върне към нормалното функциониране на институциите, за да са от полза те за гражданите. За успокояването на следкризисната ситуация ще спомогнат и очакваните реформи в структурите на управляващата досега партия ВМРО-ДПМНЕ.


Ненад Живановски смята, че част от обещанията, дадени от премиера Зоран Заев, ще се изпълнят бързо. За други ще се изисква време - като стабилизирането на икономиката, повишаването на работната заплата и евроатлантическата интеграция. По този въпрос ще трябва да има бързо решаване на спора за името, който Македония води с Гърция, а очакванията на премиера Заев са преговорите за присъединяването на Македония към ЕС да започнат през 2018 година.

 По повод заявеното от опозицията ВМРО-ДПМНЕ, че призивът им за предсрочни парламентарни избори остава в сила, Ненад Живановски заяви, че това е искане проформа, с което партията на Никола Груевски иска да напомни за присъствието си в политическия живот на Македония.
 До нови избори може да се стигне само, ако правителството не изпълни дадените пред гражданите обещания. Но за да се изпълнят по-бързо те,  на кабинета "Заев" ще е нужна помощ не само отвътре, но и съдействие от Европейския съюз, съседните на Македония държави и международните финансови институции, каза още журналистът Ненад Живановски.  
 

Цялото интервю на Георги Марков с Ненад Живановски можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени