Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Мангова във „Виртуозно“ с Борис Бровцин и Александър Бузлов

Снимка: hksl.org

На 4 юни, в рамките на „Софийски музикални седмици“ е концертът на Пламена Мангова – пиано, Борис Бровцин – цигулка и Александър Бузлов – виолончело. Те ще изпълнят заедно Клавирно трио № 39 в сол мажор – „Циганско“ от Хайдн и Клавирно трио № 2 оп. 87 в до мажор от Брамс.

На сцената на камерна зала „България“ към тях ще се присъединят и цигуларят Павел Златаров и виолистката Милена Златарова, за да прозвучи ефектният и рядко изпълняван Клавирен квинтет от Барток. Организаторите на фестивала са озаглавили програмата „Виртуозно“. И наистина, звездното трио Мангова-Бровцин-Бузлов обединява известни и изключително активни млади музиканти, всеки със своите забележителни успехи.

Завършил Московската консерватория в класа на Мая Глезарова, Бровцин след това специализира в Гилдхол скул при Дейвид Такено. Спечелил е много престижни награди, сред които особено цени победата на Международния конкурс за цигулари „Тибор Варга“.

Двукратен лауреат на конкурса „Чайковски“, Александър Бузлов също е възпитаник на Московската консерватория, завършва в класа на Наталия Гутман.  Преди това, едва на 14-годишна възраст, Александър е поканен да свири на 70-годишнината на Ростропович. Носител е на множество награди, концертира по цял свят.

Пламена Мангова от години ни радва с блестящите си концерти на родна сцена и с признанието, което получава от авторитетни музикални институции по света. Ученичка е на проф. Марина Капацинская и проф. Дмитрий Башкиров, носител е на втора награда от „Кралица Елизабет“ в Брюксел. През последните години свири с най-големите оркестри, под палката на диригенти от ранга на сър Колин Дейвис, Мюнг Вун Чунг, сър Ендрю Дейвис, Еманюел Кривин, Максим Венгеров, Емил Табаков, Дмитри Юровски, Жан-Клод Казадесю, Жан-Бернар Помие и др. Пламена сподели за Радио България, че за новия сезон има невероятно вълнуващи предложения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна