Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е то парламентаризъм и има ли почва у нас

Коментари на Жельо Бойчев, Борис Ячев и Десислава Атанасова

Снимка: Ани Петрова, БНР

В четвъртък парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще обсъди сигнали за разглеждане на поведението на депутати. Това каза в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" председателят на комисията Борис Ячев от Обединените патриоти:

Това са сигнали, свързани с изказвания на народни представители от последната седмица. Имаше доста бурен дебат, имаше разглеждане на предложение за оставка на председателя на НС г-н Главчев и в крайна сметка в нашата комисия постъпиха искания от народни представители срещу народни представители за налагане на санкции.

Жельо Бойчев от "БСП за България" коментира като "много бърза загуба на доверие" крехкото мнозинство от 4 гласа, с което председателят на парламента Димитър Главчев запази поста си в четвъртък. Част от аргументите на БСП за искането на оставка му бяха, че парламентът не работи вече 2 седмици и от парламентарната трибуна се подкрепя езикът на омразата:

При формирането на НС г-н Главчев – председателят на НС, получи 167 гласа. Сега се видя, че той получава подкрепата само на две парламентарни групи от общо пет в НС, което само по себе си говори за една загуба на доверие за много кратък период от време. Дори няма и мнозинство – 118 гласа по-малко от половина народни представители в 44-ото НС.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ исканата оставка е политически акт:

Ние от ГЕРБ не оценяване и не разчитаме по никакъв друг начин това, защото и в самия дебат видяхме, че липсват аргументи. Имаше повече от два часа лирически, идеологически и исторически, фактически констатации, но нищо друго. Ние имаме коалиционно споразумение с колегите от Обединени патриоти и ние разчитаме изцяло и само на нашата обща подкрепа – било за правителството,  било за всеки един от постовете в НС, в това число и за председателя г-н Димитър Главчев.

Парламентаризмът като такъв по отношение на 44-тото Народно събрание, Борис Ячев коментира така:

Аз не виждам защо колегите от БСП се опитват да наложат един модел на мислене, че сегашното 44-то НС е мудно, не работи и не се занимава със законодателна и парламентарна дейност. Това Народно събрание започна работа на 19 април и само 20 дни по-късно бяха сформирани парламентарните комисии, които започнаха разглеждане на внесените вече законопроекти. Още на 10-май е внесен първият законопроект, в момента има внесени 10 законопроекта, като разбира се някои от тях са внесени от ПГ на БСП, други от Обединени патриоти, трети от колегите от ГЕРБ, които вече се разглеждат в комисии.

Жельо Бойчев контрира:

Вече един месец от избора на правителството, нямаме нито един внесен законопроект от българското правителство, при положение, че този министър-председател с голяма част от министрите до преди няколко месеца управляваха. Така че… да се говори, че не знаят и нямат представа за проблемите на страната и на секторите, за които носят отговорност, е абсолютно несериозно. Очевидно в момента фокусът е само върху разпределението на власт и кадрови назначения. Ние ще се противопоставим на тези опити за уронване на авторитета на българския парламентаризъм.

Не бързината, а качеството на законодателния процес е по-съществена, отговори Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От звуковия файл можете да чуете интервю на Таня Величкова с Жельо Бойчев, Десислава Атанасова и Борис Ячев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени