Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на европейските акции в началото на една важна откъм политически събития седмица

В началото на седмицата европейските борси се оцветиха в червено, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на предсрочните избори във Великобритания в четвъртък на фона на смъртоносната терористична атака през уикенда в Лондон, при това само десетина дни след също толкова кървавия терористичен акт в Манчестър. В четвъртък ще се проведе и редовно заседание на ЕЦБ, а в неделя (11-ти юни) предстои първия тур от парламентарната битка във Франция.

Геополитическите рискове през настоящата седмица са свързани и с новината, че Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства преустановяват всякакви отношение с Катар, обвинявайки го в намеса във техните вътрешни работи и в подкрепа на тероризма с цел дестабилизация на региона.

Финансовите пазари ще следят с интерес и предстоящото също в четвъртък (8-и юни) изслушване в Сената на САЩ на бившият шеф на ФБР Джеймс Коми във връзка с оказван върху него натиск от страна на президента Доналд Тръмп с оглед на обвиненията за намеса на Русия в предизборната битка за Белия Дом през есента на 2016-а година.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,11%, парирайки част от неговото поскъпване през миналата седмица с 0,3%, като по време на днешната търговия той се търгува с близо 1% под неговия тазгодишен връх, достигнат на 10-ти май. Въпреки това колебливо негово представяне, редица анализатори продължават да препоръчват на инвеститорите да купуват европейски акции с оглед на подобрените икономически перспективи в региона, което допринесе за повишаване на индекса Stoxx Europe 600 от началото на годината към днешна дата с около 8,4 на сто. Днешните данни за стабилизация на бизнес активността в частния сектор на еврозоната през май в 6-годишния връх, достигнат месец по-рано, потвърдиха предварителната оценка на агенция Markit.

Френският индекс CAC40 се понижава с 0,5% след малко по-слаби от очакваното окончателни данни на агенция Makrit за общата и активността в сферата на услугите през май във втората по сила икономика на еврозоната. Италианският фондов индекс MIB се понижава с 0,73%, а на основният индекс на борсата в Лисабон PSI20 - с 0,95% в резултат най-вече на спад с над 3% на акциите на португалската енергийна компания EDP след информация, че нейният изпълнителен директор беше назован като заподозрян в провеждано разследване за корупция.

Днес борсата във Франкфурт не работи с оглед на официалния католически празник "Петдесетница след Великден", който се празнува и в Швейцария. В петък немският фондов индекс DAX приключи търговията с повишение от 1,25% до нов рекорден връх на затваряне от около 12 823 пункта.

Британският фондов индекс FTSE100 се понижава с 0,21% след първоначален позитивен старт на търговията в Лондон, който беше факт въпреки кървавата терористична атака в британската столица през уикенда. Негативно влияние върху британските акции оказва предпазливото поскъпване на лирата стерлинг, както и по-слабо от очакваното проучване за бизнес активността в сферата на услугите на Великобритания през миналия месец. Наближаващите парламентарни избори в Обединеното кралство (на 8-и юни) се очаква да държат под напрежение лондонските финансови пазари с оглед на противоречивите проучвания на общественото мнение, даващи различна по големина преднина на Консервативната пред Лейбъристката партия.

Новината за нарастване на геополитическото напрежение в Близкия Изток, този път свързано с Катар, доведе до първоначално поскъпване на петрола с около и над 1%, след което обаче фючърсите на черното злато се оказаха под нов натиск от продажби. Сега фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли се понижават с 0,8% към 47,36 долара за барел, а тези на петрола сорт брент с доставка през август - с 0,9% към 49,56 долара за барел, което не е от полза при днешната търговия на акциите на европейските петролни компании.

Солиден спад за втора поредна сесия на търговия бележат акции на испанската Banco Popular Español на фона на страхове, че тя може да бъде оставена да фалира. В петък нейните акции се сринаха със 17%, а днес падат с нови близо 15% след информация на Ройтерс от миналата седмица, според която испанската банка вероятно ще се наложи да бъде ликвидирана, ако не успее да намери купувач до крайния срок поставен от Европейския банков надзор и изтичащ на 10-ти юни (в края на настоящата седмица).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!