Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2016": Людмила Михайлова с приз за активна творческа дейност

Людмила Михайлова
Снимка: Ани Петрова/БНР

В поредица Ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 18 април 2017 година в препълнената с публика зала "България".

Наградата в категория "Активна творческа дейност" спечели оперната певица Людмила Михайлова - солистка на Бургаската опера.

Людмила Михайлова завършва със златен медал Музикалното училище в Бургас, в класа по виолончело на Жасмина Чернева. През 1995 г. завършва Държавната музикална академия в София със специалности виолончело при проф. Здравко Йорданов и оперно пеене при доц. Сили Бръчкова. Веднага постъпва като солистка в Бургаската опера, където изпълнява централни сопранови партии – Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето” и Нанета от „Фалстаф” на Верди; Дона Анна от „Дон Жуан”, Памина от „Вълшебната флейта”, Фиорделиджи от „Така правят всички”, Графинята и Сузана от „Сватбата на Фигаро” на Моцарт; Лучия от „Лучия ди Ламермур” на Доницети, Микаела от „Кармен” на Бизе, Татяна от „Евгени Онегин” на Чайковски, Мими от „Бохеми” на Пучини, Розина от „Севилския бръснар” на Росини и др. В репертоара ѝ влизат също ораториални творби от Вивалди, Бах, Перголези, Моцарт, Брамс, Орф и др., както и оперети.

Участва в майсторски клас на Александрина Милчева (1996), специализира пеене при Федора Барбиери в Австрия (1997-1998). Има множество гастроли в Испания, Франция, Австрия, Германия, Швейцария, Холандия. Двукратно печели наградата на Федора Барбиери за най-добро представяне на оперен певец в международната ”Тиролска певческа академия” – Австрия (1997-1998). Участва в Международния фестивал ”Софийски музикални седмици” 2006, където изпълнява партията на Констанца от ”Отвличане от сарая” на Моцарт. Носителка е на награди от конкурси за виолончелисти в Провадия, Бургас и Кюстендил.

Получава признание и като композитор – нейни творби са отличени на национални срещи на млади композитори; печели Специалната награда на Международния фестивал To Round The World With Hearts в Токио, Япония, и III награда на Националния конкурс за композитори в Провадия.

Участва в записи на ”Метаморфози” от Лазар Николов съвместно със своя учител проф. Здравко Йорданов, а като сопран - в ”Немски реквием” от Брамс за БНТ под диригенството на Георги Димитров.

 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени