Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямистките терористи, които опустошиха филипинския град Марави, са подготвени за дълга обсада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ислямистките терористи, които опустошиха филипинския град Марави, са подготвени за дълга обсада и са скрили в тунели и мазета запаси от храна и оръжия, твърдят представители на правителството, цитирани от Би Би Си.

Силите по сигурността се опитват да изгонят нападателите, откакто те атакуваха града преди две седмици.

При конфликта загинаха 170 души, от които – 20 цивилни, а повече от 180 000 напуснаха домовете си. Предполага се, че стотици цивилни са в капан с много малко припаси.

Ето какво сподели Анпаро – християнка, която е живяла в Марави. Крила се е и е била спасена след 11 дни:

Там, където се криехме, през нощта бяхме много уплашени. Молихме се на Господ. Чувахме бойците как тропат по стената отзад. Децата ми плачеха. Хората, с които бяхме, се ядосаха, защото се страхуваха терористите да не ги чуят. Но сърцето ме болеше, нищо не можех да направя.

Семейството на Анпаро и още 70 души са се крили при уважавания лидер на мюсюлманската общност в Марави Нородин Алонто, който е родом от Минданао:

Знаят името ми. И бяха много изненадани. Не очакваха, че ще им помогна.

Нородин е убедил бойците да не претърсват къщата му, но те се върнали с командир от Минданао:

Попитах го: "Какво правиш тук?", защото го познавам. И той ми отговори, че се бие за джихад. Казах му: "Съблечи се, ще те скрия, ще говоря с правителството да те реабилитират, да направят нещо в твоята ситуация". А той ми каза: "Не, не, ще умра". Те искат да умрат. Няма какво да направя за тях, те искат да умрат.

Правителството, което проведе въздушни удари, заяви по-рано, че е "постигнало победи" в битката, но все още градът не е освободен.

Военни от града са заявили пред репортери, че според тях бойците се крият в обширна мрежа от подземия, построени преди години.

По данни на правителството и военните в Марави се намират между 40 и 200 бойци.

Дни преди да обсадят града, бойците са заредили провизии в джамии и религиозни училища, които не могат да бъдат обстреляни и са добре подготвени за дълга обсада.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна