Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган разговаря с лидерите на Катар, Кувейт и Саудитска Арабия в опит за туширане на напрежението

| обновено на 06.06.17 в 17:33
Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган е говорил по телефона с лидерите на Катар, Русия, Кувейт и Саудитска Арабия, предаде Ройтерс. Целта е била понижаване на напрежението, след като арабските сили прекратиха отношенията си с Катар. Те обвиниха страната в подкрепа за терористи ислямисти. По време на разговора фокусът е бил насочен към значението на пътя на дипломацията и диалога за намаляване на напрежението.

За изпадането на Катар в изолация симптоми колкото искаш, то не беше неочаквано, коментира в предаването „12+3“ експертът по сигурност и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев. Ходът на арабите е много рязък, те са готови да направят всичко възможно да принудят Катар да действа в техен интерес, посочи той:

Лошите отношения между саудитите и Катар са много отдавна и това се дължи най-вече на саудитските съмнения, че Катар играе двойствена роля – от една страна домакин на голяма американска база в Катар, а от друга страна подпомагат организации, които Саудитска Арабия смята за екстремистки и терористични.

Алексиев определи ситуацията като доста сериозна, защото освен скъсването на дипломатическите отношения се върви към скъсване и на икономическите, което по думите му е знак, че искат да поставят Катар на колене.

Последици, и то сериозни, ще има не само за Катар и арабските му съседи, но също и от гледна точка на по-широки геополитически интереси като тези на Иран, Китай и САЩ, прогнозира Алексиев.

Журналистът Руслан Трад отбеляза, че за всеки следил ситуацията в Залива, рано или късно този конфликт е щял да избухне. Напрежението къкри отдавна, такива симптоми имаше през 2002 година, през 2014 също имаше оттегляне на посланици от Катар, допълни той:

Главният въпрос, който интересува много хора – кой е добрият и кой лошият в тази история – истината е, че няма добри и лоши в този конфликт, но ние трябва да го следим много отблизо, защото сме геополитически съседи с Близкия Изток. Отделно, много скоро в този конфликт ще бъдат намесени и други държави – Турция, която е близка с Катар, едно от правителствата на Либия, Египет влезе в този спор… Може да се очаква реакция на световно ниво. Особено в икономически план, защото Катар е основен износител на газ. Може да има скок на цени, може да има спад на износа.

В предаването "Нещо повече" Милен Керемидчиев, бивш заместник-министър на външните работи, който има дипломатически опит в региона, нарече ситуацията изключително драматична.

Катар е част от Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив – организация, която е нещо като мини Европейски съюз. Държавите-членки определят единна монетарна, визова, външна политика и работят в много голям синхрон заедно. Катар е и част от коалицията, която извършва военни действия  в Йемен. Изваждането на Катар от всички тези структури е много голям удар срещу самата държава. От друга страна, има показатели, които водеха в тази посока, коментира Милен Керемидчиев.

Прекъсването на дипломатическите отношения с Катар бе съпроводено и със спирането на полети от и към арабската странаКатар се опитва да води самостоятелна политика и да играе директно с големите на деня, без да се съобразява с мнението на водещата сила в региона Саудитска Арабия, допълни Керемидчиев. По думите му, посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия е изиграло ролята на силен катализатор на това тя да предприеме сериозни действия спрямо инакомислещите и държавите, които имат по-тесни отношения с Иран.

Относно опитите на турския президент да посредничи в конфликта Милен Керемидчиев изтъкна, че Турция има огромен интерес Катар да остане пълноправен член в региона, защото катарските инвестиции в Турция са огромни, а отношенията между управляващата Катар династия и турския президент са изключително топли. Керемидчиев прогнозира, че настоящата криза ще продължи по-дълго от предната, защото сигнали да бъде прекъснато финансирането на фундаменталистки структури идват и от Великобритания:

Тоест натискът явно идва и след последните атентати във Великобритания. Саудитска Арабия се опитва да се откъсне, да се измъкне от това да бъде посочвана заедно с Катар като една от държавите в дъното на терористични структури. По този начин Саудитска Арабия си измива ръцете, оставяъки Катар на точката на отстрел. 

За мен основата на този разразил се конфликт идва след посещението на Тръмп в района и причината са трилионите, които лежат на дъното на персийския залив между Иран и Катар, гласи мнението на Радион Попов, бивш посланик в Египет:

Това е големият проблем - както трябва да си обясняваме и истинския конфликт в Сирия – с огромното желание на Катар, на САЩ и на други сили катарският газ да минава през сирийска територия, за да бъде в ущърб на руските интереси отгоре. Останалото е технология. А орлите – това са приказки за медиите.

Преобладаващата част от нашия политически елит е слугинаж, който смята, че най-голямата му заслуга пред България е послушно да се кланя на Брюксел, на западните столици, да крещи малко повечко срещу Русия, ако може и Китай, и Иран. Истината е, че нашата външна политика страда от приведеност пред новите ни партньори, не искам да кажа новите господари.

Три поредни правителства вземаха решение България  да открие свое посолство в Саудитска Арабия и то още не е факт, заяви Попов и попита кой управлява България.


Още по темата слушайте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!