Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

НЗОК ще спира договори на лекари за фиктивни имунизации, извежда в заглавие СЕГА. Здравната каса да прекратява договорите си с лекари, които правят фиктивни имунизации, предлага главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. Той припомни, че при ръста на заболеваемостта от морбили в Пловдивско част от децата са заразени, въпреки че по документи са били ваксинирани, т.е. вероятно имунизациите им са само на хартия. "От една лекарска практика от четири деца три да са имунизирани и да са заболели, за мен е абсолютен показател, че тези имунизации са фиктивно написани. От гледна точка на закона това е документно престъпление, а от морална гледна точка - невероятно престъпление да излъжеш обществото и майката, която вероятно знае за какво става въпрос, и да не изпълниш задълженията си,“ категоричен е Кунчев.

Виж повече

Националната здравноосигурителна каса е на червено с 400 млн. лева, сочи МОНИТОР. На толкова възлиза дефититът й, заради който тя е затънала в дългове не само към наши, но и към чуждестранни болници, съобщиха от Българския лекарски съюз. Касата не е изплатила надлимитната дейност на болниците у нас от април 2016 до април 2017 г., тя им дължи 34 млн. лева. Други 52 млн. лв. тя не е изплатила за 2015-а. Като се тегли чертата, се оказва, че НЗОК е длъжник на лечебните завадения с 85 млн. лева. Освен това, около 215 млн. лв. дължи тя на чуждестранни здравноосигурителни фондове, респективно на болници за лечение на сънародници зад граница, изчисли председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Затова БЛС настоява бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран с 250 млн. лева. Напълно възможно е НЗОК да даде повече средства на лечебните заведения, смята д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на синдикатите.

Виж повече

МОН тества училищната реформа с извънредни матури, пише СЕГА. 10 дни преди края на учебната година и без официална информация от просветното министерство петокласниците бяха сюрпризирани с извънредни матури. В петък столичните ученици от 5-и клас са държали изпит по "Човекът и природата". За утре пък е насрочена втората им матура по "география и икономика", която ще е за петокласници от цялата страна. За изпитите се разчу след първото препитване, когато родители и деца се оплакаха от липсата на предварителна информация. Едва след това от МОН съобщиха на медиите за предстоящото "измерване", чиято цел била да тества дали учениците се справят с новата учебна програма. Учениците от 5-и клас бяха първите, заедно с първолаците, които от учебната 2016/17 г. започнаха да учат по нови учебни програми, но за съжаление със стари учебници, тъй като нямаше време за издаването на нови. Което значи, че МОН ще тества дали децата могат да се образоват и без учебници.

Виж повече

Общините в страната могат да кандидатстват за над 58 млн. лв. общо за изграждане на 151 нови социални центъра за детски грижи, информира ТРУД. Средствата са от Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. По мярката могат да кандидатстват общо 54 общини, сред които областни центрове като София, Бургас, Смолян, Кърджали, Благоевград и др., както и малки общински центрове като Павликени, Нови Пазар, Стражица, Елена и др. Определени са два срока за кандидатстване – до 2 август и до 3 ноември. Други 20 общини имат възможност да изградят центрове за здравно-социални грижи със средства от програмата с бенефициент обаче здравното ведомство.

Виж повече

Новият “Дондуков” ще е готов наесен, четем в СТАНДАРТ. Плановете на Столична община са ремонтите по ключовия булевард в центъра на София да приключат за старта на новата учебна година, когато се засилва и трафикът в столицата. Новият бул. "Дондуков" няма да има нова визия с изключение на това, че ще има подновени настилки, трамвайни релси и тротоари. Въпреки дебатите за или против паветата по булеварда Националният институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата е предписал със задължителен характер задачата паветата по "Дондуков" да се запазят в тяхната цялост. Със старта на новата седмица вчера започнаха и първите строителни дейности по бул. "Дондуков", което в първите часове предизвика задръствания и напрежение сред шофьорите. Стеснението е между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски". Паралелно с това "Софийска вода" подменя ВиК мрежата в участъка. А в средата на юли се очаква да започне ремонтът на другия участък на булеварда в посока Министерския съвет.

Виж повече

Роумингът в ЕС ще е безплатен от 15 юни, но мобилните оператори ще проверяват клиентите си дали не злоупотребяват, предупреждава МОНИТОР. В средата на следващата седмица влизат новите европейски регламенти за разговори и пренос на данни. След влизането в сила на новите правила потребителите ще могат да използват собствените си националните си тарифни планове, ако прекарват повече време в собствената си държава, отколкото зад граница. Това се счита за справедливо използване на роуминга. В противен случай, прекарвате ли по-голяма част от времето си в чужбина и разговаряте по телефона повече там, отколкото вкъщи в продължение на над 4 месеца, операторът може да поиска обяснение в рамките на 14 дни. Ако продължите да използвате роуминг и след това, операторът може да ви наложи малка такса за потреблението в роуминг.

Виж повече

Вендета по китайски се разигра в Народния театър, четем в СЕГА. Удостоената с престижни отличия китайска постановка "Ужасената душа: Макбет" напълни преди дни салона на Народния театър. В рамките на единадесетото издание на "Световен театър в София" родните зрители имаха възможност да видят интерпретацията, която е направил награждаваният млад драматург Цян Сун на Шекспировата класика. Постановката на режисьора Цинна Сю, създадена по неговия текст, се оценява като значим принос към най-старата форма на китайска опера от провинция Анхуей - huiju - с над 400-годишна традиция. Тя именно дава основата за формирането на Пекинската опера, обявена през 2010 г. от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство. Действието в представлението е ситуирано в древната китайска държава Вей, а в центъра на събитията са обладаните от гибелна амбиция за власт генерал Зъ Йин и напористата му съпруга.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени