Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровището на Удайпур

БНР Новини
За 400 години владетелите от династията Синкх са построили 11 дворци от гранит и мрамор. Независимо от разликата във времето на строителството, те са издигнати в един и същ великолепен стил.
Снимка: en.wikipedia.org/ Ingo Mehling

В индийския град Удайпур, на брега на изкуственото езеро Пичола, се издига огромен белокаменен дворец. Това е дворецът на индийските владетели – махарани.
Строителството му започва през 1559 г. Удай Синкх ІІ, основател и на града. През следващите повече от четиристотин години владетелите от династията Синкх (общо 76 поколения) са построили единадесет дворци от гранит и мрамор, свързани помежду си с красиви вътрешни дворове и криволичещи коридори. Удивителното е, че независимо от разликата във времето на строителството, те са издигнати в един и същи великолепен стил.
Долната част е „сляпа“, т.е. без прозорци. Прозорците и балконите се появяват чак от третия етаж нагоре (от съображения за сигурност). Последният, шести етаж е оформен от ефирни беседки с тънки колони и куполни покриви. Те всъщност са горната част на многобройните кули.
Отвътре стените на дворците са украсени с мозайки от парченца цветно стъкло и малки огледала и с прекрасни рисунки, инкрустирани със сребро, полускъпоценни камъни и слонова кост, а подовете са покрити с фигури от разноцветен мрамор.

Днес дворецът продължава да е собственост на кралското семейство Мевар и е част от Списъка на Световното културно наследство. Една от сградите е превърната в музей, а други две – в луксозен хотел. И тъй като представлява истински малък град в града на самия бряг на езерото Пичола, дворецът си има собствена пощенска станция, банка, туристическа агенция и много магазини.

четвъртък, 8 юни, от 17.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна