Любомир Розенщайн: Йога е преживяване, а не приказка

Тази вечер в литературен клуб "Перото" Любомир Розенщайн ще представи новата си книга "Вътрешният лечител - Пътят на йога: спокойствие, здраве, благополучие и живот в XXI век".


"Вътрешният лечител" е един личен дневник и личен пътеводител в моите преживявания с йога в последните 9-10 години, в търсенията ми какво от това обемно и старо знание може да бъде приложено в живота в 21-ви век, който е много различен от живота, в който това знание и тази опитност се е раждала, отбеляза авторът в интервю за предаването "12+3":

Ние, хората, като същества биологични, като същества психични, като същества душевни, много трудно се нагласяме към бързите промени на днешното време. Въпросът, който задавам в тази книга, е какво можем да вземем от йога, за да ни помогне. Само по себе си това е едно учение, което е създадено за много ограничен кръг от хора.

В днешно време са популярни различни йога-практики, допълни Розенщайн:

Всяка клетка, всеки орган в човека, цялата ни нервна система е стресирана от информацията, която получаваме отвън. Йога ни дава много възможности с малки неща да отворим малко пространство между времето, в което пристига информацията чрез сетивата до нас и времето, в което ние започваме да преработваме тази информация в себе си. В тези малки прозорчета на тишина, когато сетивата са затворени, ние даваме възможност на организма ни да я преработи.

Любомир Розенщайн разказа още, че е запознат с йога още от ранното си детство:

След това се насочих към света на психологията и стигнах отново до йога доста години по-късно, вече опитвайки се да намеря през знанията и опита, които имах от гледна точка на днешното познание за вътрешния свят на човека - какво не достига в него. Като стигнах до йога, тръгнах отново от физическите упражнения и изведнъж започнаха да се разкриват пред мен много нови неща и то неща, насочени към това какво става вътре в човека.

В книгата искам да дам техники, които всеки човек може да прилага във всекидневния си живот, подчерта Розенщайн:

Това са техники, свързани с оставането в състояние на неподвижност, на затваряне на сетивата за външния свят, дори когато става дума за хранене, за дишане, които са дълбоко инстинктивни, но ако продължаваме да го правим само по навик, можем да си навредим много в днешно време. Йога е преживяване, не е приказка.

Любомир Розенщайн изследва в продължение на повече от 20 години западните и източните подходи към вътрешния свят на човека и използва езика като инструмент за окуражаване, мотивиране и промяна.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Още от категорията

Започва фестивалът на планинарското и екстремното кино – Банско филм фест

В Банско довечера започва фестивалът на планинарското и екстремното кино – Банско филм фест. 100 филма от над 30 държави ще бъдат показани в следващите 5 дни, като за някои от лентите това ще бъде световната премиера. По традиция във фестивала ще участват именити наши и чуждестранни представители на екстремните спортове. Филмите ще отведат..

публикувано на 21.11.18 в 03:17

Ватикана представя руско изкуство и икони от Третяковската галерия

Ватикана представя за първи път руско изкуство и икони от "Третяковската галерия", след като преди две години съкровища от неговите хранилища бяха показани в московския музей, съобщи "Асошиейтед прес". "Третяковската галерия" дава на заем на Ватикана някои от най-значимите картини и икони, които притежава. Много от тях напускат музея за първи път за..

публикувано на 21.11.18 в 02:06
Марин Янев

Актьорът Марин Янев: На съвременния театър му липсва нова драматургия и активна театрална критика

Тези мисли сподели с болка актьорът Марин Янев, който повече от 30 години е в Народния театър. Преди това е бил в театър „Сълза и смях” по времето на  златните години на тази трупа. Там изиграва и ролята на Макмърфи от постановката на Красимир Спасов „Полет над кукувиче гнездо”. Той е първият български актьор, изиграл тази роля. Това негово..

публикувано на 20.11.18 в 17:43
Сашо Атанасов и Венета Гаврилова в студиото на програма „Христо Ботев“

Както и да пишеш, написаното остава

Освен със съдържанието си, написаният на ръка текст, отделни думи, дори само подписът казват още много за човека, който ги е оставил. Така дори след векове специалистът графолог може да направи портрет на историческа личност или анонимен автор. Особено важно е обаче мнението на експерта в криминални разследвания и съдебни процеси. Извън интригуващите..

публикувано на 20.11.18 в 16:55
Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели на 105 години

Точната дата, считана за рожден ден на Съюза на българските писатели , е 8 септември 1913 година. Но официалното честване на 105-та годишнина е довечера (20 ноември) в зала 6 на НДК. Тържеството е под егидата на Президента на Републиката Румен Радев, сред гостите ще бъде и министърът на културата Боил Банов. През годините начело на Съюза на българските..

публикувано на 20.11.18 в 16:40
Сцена от спектакъла

Себастиен Тиери, "смесица между Кафка и Бекет", гледа пиесата си в София

Френският актьор и драматург Сабастиен Тиери в момента е в България и снощи гледа постановката „Обичай ме!“ в Сатиричния театър, на която е автор. Френската преса обича да сравнява Тиери с Бекет и Кафка. Самият той казва, че прави смесица между „театър на абсурда“ и „булеварден театър“ и не харесва етикета „умни криминалета“. На..

публикувано на 20.11.18 в 15:43

Пловдив очаква 2 млн. посетители догодина, когато ще е европейска столица на културата

2 милиона души се очаква да посетят Пловдив догодина, когато той ще е европейска столица на културата, съобщи заместник-кметът на града Стефан Стоянов. Българското национално радио ще отрази в програмите културните събития през цялата година със специални предавания и много репортажи, стана ясно по време на среща между ръководството на обществената..

публикувано на 20.11.18 в 15:33