Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Розенщайн: Йога е преживяване, а не приказка

Тази вечер в литературен клуб "Перото" Любомир Розенщайн ще представи новата си книга "Вътрешният лечител - Пътят на йога: спокойствие, здраве, благополучие и живот в XXI век".


"Вътрешният лечител" е един личен дневник и личен пътеводител в моите преживявания с йога в последните 9-10 години, в търсенията ми какво от това обемно и старо знание може да бъде приложено в живота в 21-ви век, който е много различен от живота, в който това знание и тази опитност се е раждала, отбеляза авторът в интервю за предаването "12+3":

Ние, хората, като същества биологични, като същества психични, като същества душевни, много трудно се нагласяме към бързите промени на днешното време. Въпросът, който задавам в тази книга, е какво можем да вземем от йога, за да ни помогне. Само по себе си това е едно учение, което е създадено за много ограничен кръг от хора.

В днешно време са популярни различни йога-практики, допълни Розенщайн:

Всяка клетка, всеки орган в човека, цялата ни нервна система е стресирана от информацията, която получаваме отвън. Йога ни дава много възможности с малки неща да отворим малко пространство между времето, в което пристига информацията чрез сетивата до нас и времето, в което ние започваме да преработваме тази информация в себе си. В тези малки прозорчета на тишина, когато сетивата са затворени, ние даваме възможност на организма ни да я преработи.

Любомир Розенщайн разказа още, че е запознат с йога още от ранното си детство:

След това се насочих към света на психологията и стигнах отново до йога доста години по-късно, вече опитвайки се да намеря през знанията и опита, които имах от гледна точка на днешното познание за вътрешния свят на човека - какво не достига в него. Като стигнах до йога, тръгнах отново от физическите упражнения и изведнъж започнаха да се разкриват пред мен много нови неща и то неща, насочени към това какво става вътре в човека.

В книгата искам да дам техники, които всеки човек може да прилага във всекидневния си живот, подчерта Розенщайн:

Това са техники, свързани с оставането в състояние на неподвижност, на затваряне на сетивата за външния свят, дори когато става дума за хранене, за дишане, които са дълбоко инстинктивни, но ако продължаваме да го правим само по навик, можем да си навредим много в днешно време. Йога е преживяване, не е приказка.

Любомир Розенщайн изследва в продължение на повече от 20 години западните и източните подходи към вътрешния свят на човека и използва езика като инструмент за окуражаване, мотивиране и промяна.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени