Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФБР смята, че руски хакери стоят зад кибератаката срещу катарската осведомителна агенция, съобщава Си Ен Ен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следователи от ФБР смятат, че руски хакери стоят зад кибератаката срещу катарската осведомителна агенция в края на май, съобщи снощи Си Ен Ен, цитирана от Франс прес и ТАСС.

Киберпиратите проникнали в сървърите на агенцията и публикували на сайта ѝ фалшиви изявления на емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани. Целта на Русия чрез тази кибератака била предизвикване на разделение между САЩ и съюзниците им, според следователите от ФБР, които помагат на Катар да установи произхода на предполагаемото пиратско нападение срещу агенция КНА. 

В края на май Катар заяви, че хакери са установили контрол над страницата в интернет на държавна информационна агенция и са публикували на нея несъществуващи изказвания на катарския емир по адрес на Иран и Израел. Съседите от Залива реагираха гневно, блокирайки катарските медии, включително "Ал Джазира".

В понеделник Саудитска Арабия и пет нейни съюзници, включително Египет, скъсаха отношенията си с Катар, обвинен в подкрепа на тероризма, което предизвика голяма дипломатическа криза в региона.

Информацията е на БТА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна