Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

53-ти Международен фестивал на камерната музика в Пловдив

С юбилеен концерт на клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви на 10 юни ще бъде открито 53-тото издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив.

В програмата са включени осем концерта. Шест от тях са на камерни ансамбли и изпълнители от чужбина – САЩ, Великобритания, Австрия, Италия, Швейцария, Турция и Украйна. Това заяви доктор Поля Паунова, редактор на програмата. Камерният фестивал е първият форум, който кани в града музиканти от италианския град Матера - партньор на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. На 11 юни смесения камерен хор „Кантори Матерани“ с диригент Алеснадра Барбаро ще изнесе концерт в Етнографския музей.
 

На сцената на Камерния фестивал излиза и американската цигуларка от български произход Елмира Дърварова, която е първата и единствена жена концертмайстор на Метрополитън опера в Ню Йорк, а сега е артистичен директор на Камерен музикален фестивал в Ню Йорк.

Международния фестивал на камерната музика в Пловдив тази година разчита на занижени субсидии от Община Пловдив и от Министерството на културата, това заяви Димитър Малашинов, мениджър на проявата. 10 000 лева са отпуснати от общинския бюджет, а от културното министерство са осигурени 5000 лева. Отделно от спонсори са осигурени 2000 лева. Имаме твърдата убеденост, че този фестивал трябва да го има, допълни Димитър Малашинов.

Професор Анастас Славчев допълни, че изпълнителите в тазгодишното издание на музикалния фестивал са на изключително високо ниво.Сред участниците са Евгений Шевкенов, Дмитри Клименко, Антони Фурние, Женсен Ризер и др. Международният фестивал дава път и на младите изпълнители. Закриването е с концерт „Класика и джаз“ на възпитаници на Националната музикална академия „Професор Панчо Владигеров“ - София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна