Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Прайд празнува 10 години

БНР Новини
Снимка: Sofia Pride

Тази година се навършват 10 години от първото българско шествие на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални и интерсексуални хора) наречено София Прайд.
28 юни 1969 година сега се смята за началото на световното гей движение. Всичко започва още на 27 юни вечерта. Полицията от Манхатън започва акция в бар Стоунуол Ин, известен с гей посетителите си. Снабдени със заповед за обиск, полицаите нахълтват и започват разпити, а барманът и няколко гости са арестувани. По онова време в САЩ хомосексуализмът се наказва със закон. Около 200 души обаче не си тръгват от бара, а следят развоя на събитията отвън и когато последната арестувана лесбийка оказва съпротива на полицаите, напрежението ескалира. Към полицията политат бутилки, камъни, боклуци. Полицаите влизат отново в бара, а тълпата ги атакува отвън, размириците продължават до късно през нощта, а на следващата сутрин улиците наоколо осъмват с лозунги: „Подкрепете хомосексуалистите“. Вечерта бунтът е възобновен, а из целия квартал избухват пожари. Над 200 гей мъже, лесбийки и травестити водят битка с 400 полицаи от отряда за борба с размириците . Това е първият в историята бунт на хомосексуалните, който отеква в цял свят, а по-късно всички гей шествия се правят на или около датата 28 юни. Малцина знаят, че у нас през 60-те години има опит за гей шествие. Част от артистите на оперетата, известни с хомосексуалността си, организират шествие, тръгвайки от Централната минерална баня и стигайки до Горна баня. Участниците били преоблечени с рокли и перуки. Тази проява не останала незабелязана от Държавна сигурност, след това били организирани четири групови съдебни процеса – през 1961, 1964, 1974 и 1981 г. – срещу български културни дейци, чиято хомосексуалност била публична тайна.
За да се стигне до първия български Прайд на 28 юни 2008 г. ЛГБТИ активизмът у нас извървява дълъг път. Българска Гей Организаця „Джемини“ от създаването си през 1992 г. се бори за социалната интеграция на ЛГБТИ и води неравна битка с общественото мнение, медиите и политиците, а също така има значителна роля за приемането на българския Закон за защита от дискриминация, влязъл в сила в началото на 2004 г. и досега признаван за един от най-добрите подобни закони в Европа. През 2005-та на 17 май – международния ден за борба с хомофобията БГО „Джемини“ осъществява „Поход за равноправие“ – мирно шествие до Парламента . Макар че в него участват стотина ЛГБТИ активисти – мнозина смятат това шествие за първия Прайд в България.
През октомври 2006 София и БГО „Джемини“ са домакини на 28-та годишна конференция на ILGA Europe – ИЛГА–Европа – европейския клон на международната асоциация на гей, лесбийки, бисексуални, транссексуални и интерсексуални. И така – до 2008 г. когато България, БГО „Джемини“ и София вече бяха готови за първия български Прайд. А бяха ли наистина…



Припомняме със звукова картина моменти от Първия София Прайд през юни 2008 г, в който участниците бяха нападнати с димки, бомбички и дори коктейл „Молотов“ от „националисти“:




На 10 юни, в събота предстои 10-ото издание на София Прайд, а на 4 юни започна съпътстващата го културна програма, в която ще бъдат представени 6 филма, 2 изложби, 2 спектакъла, 3 публични дискусии и 1 книга. С доброволците на София Прайд: Радослав Стоянов, Венета Лимберова и Лили Драгоева - организатори и доброволци на София Прайд ще говорим за нуждата от подобни шествия, за ползата от тях, за присъствието на ЛГБТИ в изкуството, както и затова дали се промени нещо в обществото ни за 10 години или толерантността и приемането на хората от тази общност са все още непостижими.

Откакто се провежда София Прайд винаги има хора, които не смятат неговото съществуване за необходимо. Даваме думата на един младеж с богословско образование. Пламен Иванов споделя своите аргументи против провеждането на София Прайд, а също и мнението, че в този си вид той провокира хомофобията и хомофобските действия, а не стимулира нужната обществена дискусия.




Политически независимата организация „Национална съпротива“ реши да чисти боклука от градинката на паметник а на Съветската армия точно в същия ден и по същото време, когато ще се съберат участниците в София Прайд. Кой кого провокира и какво ще носят със себе си националистите, когато отидат да чистят в събота.




В събота стотици, а може би хиляди хора, ще участват на 10-тото шествие на т.нар. различни от хетеросексуалните. С видимостта си прайдът разкрива ЛГБТИ общностите като легитимна част от обществото – български избиратели и данъкоплатци, които имат нужда и право да поставят пред овластените своите проблеми и да искат тяхното разрешаване. А инакомислещи винаги ще има. Но винаги е по-добре техните аргументи да не включват насилие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени