Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различни валути на стойност 115 000 лева са намерени у задържаните при акцията в ДАИ

| обновено на 08.06.17 в 15:33


115 000 лева в различни валути са намерени при обиските у задържаните при акцията в ДАИ. До края на деня ще стане ясно на кои от арестуваните 14 души ще бъдат повдигнати обвинения, казаха от спецпрокуратурата.

Основната задача на служителите на ДАИ и на представителите на поне две автомобилни школи била срещу заплащане да осигуряват шофьорски книжки на курсисти, които имат проблем с шофирането. Колко такива в момента се движат по улиците на страната все още не е ясно, защото разпитите на курсистите тепърва започват. Между 50 и 100 лева е струвала услугата. Само в един от задържаните, разказаха разследващите, са били намерени 15 хиляди лева. Те са били скрити в книги. Други са избрали да крият парите си зад картини, в кутийки или в джобове, разказаха шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

От прокуратурата и МВР обясниха, че групата е следена от началото на януари, включително и със специални разузнавателни средства. Тя е действала на принципа "малки суми, но редовно". Иван Гешев и Ивайло Спиридонов се възмутиха от предмета на престъплението - продажба на шофьорски книжки, на фона на войната по пътищата. По думите на шефа на Гешев, жертвите, които ежегодно загиват по българските пътища, са повече от тези, които дават заедно американската и руската армия в Сирия. 

Това не е първата подобна акция в ДАИ. Министърът на транспорта Ивайло Московски не изключи възможността за кадрови промени в Агенцията:

Тези, които са хванати и доказано са извършили нарушение или престъпление, както се класифицира, със сигурност нямат място повече в структурите на администрацията. 

Още в следобедните часове вчера антимафиоти започнаха да претърсват кабинети в сградата на Автомобилната инспекция в София. В първите часове на операцията са задържани осем души, но в последствие броят им се увеличи.

Към момента не е ясно колко от задържаните ще останат в ареста и на колко ще бъдат повдигнати обвинения.

До този момент няма информация да е арестуван директорът на Автомобилната администрация. Сградата на Агенцията е запечатана. Служителите на ГДБОП са иззели вчера следобед компютри и документи.

Заради операцията на ГДБОП днес и утре практически изпити по кормуване няма да има, обясниха запознати. Най-вероятно те ще бъдат пренасочени за уикенда, когато се обмисля вариант те да се провеждат от изпитващи от провинцията.



Горещи теми

Войната в Украйна