Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономистите са убедени, че Фед ще вдигне лихвите през юни, но не са сигурни кога ще бъде следващия подобен ход

Икономистите почти единодушно очакват, че Фед ще повиши федералната фондова лихва на заседанието си през следващата седмица, но те изглеждат разделени по въпроса, когато ще бъде следващия подобен ход от страна на централната банка.

Последно проучване на "Уолстрийт Джърнъл" сред 60 водещи икономисти от бизнес и академичните среди, проведено между 2-ри и 6-и юни, показва, че цели 93,2% от тях очакват вдигане на основната американска лихва с четвърт процент на предстоящото пред следващата седмица двудневното заседание на Фед (на 13-ти и 14-ти юни), след като месец по-рано 88,1% от анкетираните залагаха на подобен ход.

В същото време обаче около половината от интервюираните, или 54,2%, очакват Фед да повиши за трети път тази годината лихвените ставки на заседанието си на 19-и и 20-ти септември, докато около една трета от тях, или 33,9% залагат на това трето повишение на федералната фондова лихва на последното за годината заседание през декември.

През март Федералният резерв вдигна за последно основната си лихва с четвърт процент до диапазон между 0,75% и 1,00% и сигнализира за предстоящи още две повишения до края на годината.

Според същото проучване на "Уолстрийт Джърнъл", икономистите изразят различни мнения и по въпроса, кога Фед ще започне да намалява размера на притежаваните от нея държавни облигации и други финансови активи за цели 4,5 трлн. долара. От участвалите в анкетата икономисти, 42,1% очакват тази процедура по съкращаване на огромния финансов баланс да започне през декември, докато 24,6% са на мнение, че този процес може да стартира дори още през септември. Осреднените прогнози на всички анкетирани са целият този процес да продължи до второто тримесечие на 2021-а година като активите, притежавани от Фед бъдат намалени до 2,5 трлн. долара (или общо тяхно понижение с 2 трлн. долара).

Не е изключено Фед да представи своите планове по този важен въпроса на заседанието още следващата седмица. Трябва да се има предвид, че централната банка натрупа по-голяма част от финансовите си активи по време и след финансовата криза от 2008-а/2009-а година чрез програмите си за покупки на облигации, известни като "количествени улеснения", имащи за цел понижаване на дългосрочните лихвени нива и повишаване на икономическия растеж в САЩ. Процесът по намаляване на тези огромни по размер резерви вероятно ще причини повишаване на дългосрочните американски лихви. Не е изключено членовете на Фед да обмислят стратегия, при която ще бъде направена пауза в цикъла на повишаване на федералната фондова лихва когато те започнат да намаляват активите на централната банка, така че да могат да преценят как реагират финансовите пазари на този процес преди да продължат да затягат лихвените ставки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна