Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторитетни бизнесмени, учени и иноватори ще участват в Бизнес съвета на София тех парк

Снимка: sofiatech.bg
„Нашият ден практично“ този четвъртък се излъчи от най-точното място за среща между науката, образованието и бизнеса в София – Софийският научно-технологичен парк, известен като „София тех парк“. Направихме този избор, тъй като това е мястото, където са иноваторите, младите и не толкова учени, стартиращите и утвърдени компании, научните лаборатории с най-съвременно оборудване (включително свръхмощен компютър и 3D лабораторията); това също така е и място, където се обучават и привързват към науката и знанието студенти, ученици, докторанти и ентусиасти.

Импровизираното ни студио се намираше в сграда „Инкубатор“ – своеобразен дом за стартиращите компании в „София тех парк“, а нашите събеседници бяха изпълнителният директор на Асен Ненчев и проф. Марин Христов, председател на Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност.
С тях разговаряхме за това какво се случва в последните месеци на територията на парка и какво предстои; докъде стигна работата по привличане на инвеститори за шестте зони за бъдещо развитие на парка и по-конкретно как и с какви параметри приключи публичната процедура за избор на инвеститор за Зона 2; доколко са запълнени офис площите на Инкубатора, какви са новите партньорства с цел обмяна на опит и ноу-хау.
Попитахме проф. Марин Христов дали учените вече се почувстваха комфортно в „София тех парк“, тъй като преди време имаше съмнения доколко ефективно се срещат на това място науката, бизнесът и образованието, коментираше се, че тук е наличен един вид хардуерът, т.е. техниката, а липсва софтуерът, т.е. хората на науката?
Попитахме и за партньорството с бизнеса. В отговор изпълнителният директор Асен Ненчев съобщи новина – предстои номинирането на членовете на Бизнеса съвет към „София тех парк“, който ще се състои от авторитетни бизнесмени, учени и иноватори. Сред тях ще има авторитетни личности и професионалисти от различни сфери – бизнес и утвърдени бизнес организации, представители на финансови институции, на националното и международното предприемачество и на иновациите, както и на научните среди. „Работим усилено по конституирането на Бизнес съвета и това предстои да се случи съвсем скоро“ – заяви Ненчев. Мисията на новото звено към научно-технологичния парк ще е да подпомага ръководството му чрез своя опит, експертиза и контакти за развитие на парка, както и да стимулира интегрирането на предприемаческата и иновационна екосистема.
Повече за всичко това можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени